Inte aktuellt med hundrastgård i Sturefors

Insändare2021-12-03 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på “När får vi en hundrastgård i Sturefors?” (26/11):

Hej Eva och tack för ditt förslag om hundrastgård i Sturefors! Vi får in många önskemål om att bygga hundrastgårdar eller hundparker och vi bedömer förutsättningarna för detta på varje plats vi får önskemål om. Vi har inte längre något avtal med hundföreningen, utan kommunen bekostar och ansvarar för all skötsel som behövs i de hundparker som finns.

När kommunen bygger hundparker måste det göras på kommunens park- eller naturmark. Det är många behov som ska fyllas på denna mark. Det ska finnas tillräckligt med lek- och aktivitetsytor och det ska finnas parker för rekreation samt promenad- och cykelstråk med mera. Värdefull natur ska också bevaras och kunna utvecklas. Därför måste vi göra noggranna avvägningar om vilka intressen som har störst behov och prioritet på olika platser.

Ett exempel på hur vi bedömer behov av hundparker är att områden där man har kort promenadavstånd till naturen inte prioriteras. I stället prioriterar vi områden där möjligheten att släppa hunden lös inte alls finns inom ett rimligt promenadavstånd från bostäder.

Hundparker ska inte heller placeras för nära bostäder eller på ytor som nyttjas för annat.

I Sturefors har boende generellt kort promenadavstånd till naturmark där man kan släppa hunden fri, åtminstone under delar av året. Flertalet har också egna trädgårdar där hunden kan vara fri. Vi gör nu en större översyn av alla önskemål om hundparker och utifrån våra bedömningskriterier kommer inte hundpark i Sturefors att prioriteras i nuläget.