Ingen vill eller kan jobba gratis

Insändare2022-09-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej, jag behöver fyra nya vinterdäck. Fast jag vill inte betala för tre av dem. Jaså, vill du ha lön? Struntar väl jag i, jag tycker det är min rättighet att få nya däck. Eller i affären: I kassan: Det blir 356 kronor, tack. Du: Näe, det är jag inte beredd att betala. Jaså, du vill ha lön för att du jobbar här och mina inköp betalar den!? Tycker ändå det borde vara gratis och en mänsklig rättighet att få varorna.

Listan på sådana samtal kan göras lång, eller? Troligtvis inte, för de allra flesta gör rätt för sig. Det är inte alltid kul att betala för varor man köper, men om ingen betalar så stängs företagen ner för det finns inga pengar till lön. Det är värt att tänka på alla ni som inte tycker att de tidningar som till exempel Corren och NT ska ta betalt för sina jobb. 

Jag följer flertalet tidningar i sociala medier och förvånas över hur många det är som klagar på att artiklar är låsta för ickebetalande läsare. Ingen vill eller kan jobba gratis. Sluta gnäll, betala som oss andra eller strunta i det och på så vis inte kan läsa. Kanske har du inte råd att prenumerera, gör som jag, dela med grannen eller läs på biblioteket.