Ingen vårdanställd vill jobba fler helgpass

Som personal får du veta högst sex veckor innan när, var och hur ofta du jobbar. Att det är bättre att arbeta varannan helg än var tredje, hävdar bara de som inte har helgarbete, menar insändarskribenten.

Tidigare tog man allvarligt på sekretess, anställda fick inte reda på något om brukare som man inte behövde veta. Nu ska personal skickas runt och få personuppgifter bara för att det ska sparas pengar, menar insändarskribenten.

Tidigare tog man allvarligt på sekretess, anställda fick inte reda på något om brukare som man inte behövde veta. Nu ska personal skickas runt och få personuppgifter bara för att det ska sparas pengar, menar insändarskribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2023-01-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Nya scheman inom Leanlink oroar personal" (5/1):

Charlotte Jönsson, chef och projektledare på Leanlink, svarar inlindat på alla frågor och dessvärre sätts det på print det vi anställda befarat. Tanken är att öka grundbemanningen, så ingen verksamhet bör tro att den står utanför. 

Som personal får du veta högst sex veckor innan när, var och hur ofta du jobbar. Att det är bättre att arbeta varannan helg än var tredje, hävdar bara de som inte har helgarbete. Anställda som lämnat passen säger alltid "skönt att slippa helgerna". Att det skulle vara bättre att arbeta nästan jämt än att arbeta längre pass, med mer ledigt, är inte samstämmigt med någon jag mött. Timvikarier vill helst ha långa (helg)pass för att det ska löna sig. Att vi inte ska väntas bry oss om att vi får mindre att säga till om i en "lugnare tillvaro" är ett hån. Är vi en skock får?

Turerna kortas så personal ska arbeta ännu fler pass. Deltid ska arbeta lika många dagar som heltid. Nattarbetare måste jobba fler nätter och börja sent, ”mitt i natten”, skulle vissa säga och sättas in dagtid för att kunna fylla sina procent då nätter inte räcker till. Trots att alla numera vet hur skadligt det är att blanda dag- och nattarbete. Plus resurspass. Anställda som kan sin arbetsplats och dess brukare, sätts in på andra ställen utan att längre veta var i förväg, utan möjlighet att ha något att säga till om, något pass varannan månad eller mer sällan då ställen kan variera. Där ska vi läsa in oss på andra brukare som vi aldrig tidigare träffat, för att kunna vara till nytta. Var tog sekretessen vägen? 

Tidigare tog man allvarligt på sekretess, anställda fick inte reda på något om brukare som man inte behövde veta. Nu ska personal skickas runt och få personuppgifter bara för att det ska sparas pengar.

Allt detta är förstås en horribel förändring av både vår anställning, och framtida, om man nu kan tro att det ska bli några sådana med denna personalsyn och schemaläggning. Rekrytering är svårt och än en gång visar det sig att vård och omsorg inte är något arbete att satsa på om man försämrar villkoren för de trogna som stannat kvar. 

Fackligt torde detta vara helt världsfrånvänt. Vi ska arbeta fler pass och på fler ställen för samma lön. Det är som att få utökat arbete med färre dagar/nätter ledigt, plus ett extraarbete utan lön. Kommunen fortskrider Bas med ett stort hemlighetsmakeri trots att många andra kommuner fått påbackning och blivit tvungna att dra tillbaka det. Det visar synen på oss anställda. Vad blir nästa steg? 

Ta tillbaka det nya arbetssättet och låt våra arbetsställen få kontroll över schema och bemanning så får vi alla det bättre igen.