Ingen tid för de äldres egna aktiviteter

De gamla på Leanlinks äldreboenden kommer alltmer sällan, om ens någonsin, ut på en promenad, menar en kritisk insändarskribent.

Utan att meddela anhöriga eller boende har de boendes egna tid tagits bort, skriver en kritisk insändarskribent.

Utan att meddela anhöriga eller boende har de boendes egna tid tagits bort, skriver en kritisk insändarskribent.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

Insändare2019-12-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta är vad man lovas som boende på ett av Leanlinks vårdboenden i Linköpings kommun: ”Att bo på ett vårdboende innebär inte bara att få den omvårdnad och hjälp som du behöver. Vårt mål är även att du ska få en meningsfull vardag, social samvaro, kunna vara ute och njuta av fint väder och få möjlighet att delta i olika aktiviteter och utflykter. Du spenderar din tid på det sätt som du trivs bäst med, i din lägenhet och/eller i de gemensamma rummen.”

Tidigare fanns det något som hette egen tid. Det var en timme i veckan/boende som var avsatt för att göra saker som den boende tyckte var roligt eller intressant. Timmen kunde sparas ihop så att man kunde få göra något i fyra timmar en gång i månaden om man hellre ville det. 

Nu har man utan att meddela anhöriga eller boende tagit bort denna egen tid. Man har skrivit om något avtal och istället börjat med något som heter IBIC (individen i centrum). Det innebär i praktiken att idag ska varje boende och dess anhöriga tillsammans med den boendes kontaktperson skriva in i den boendes genomförandeplan vad man vill ha för aktiviteter istället för det som tidigare hette egen tid. 

Tidigare fanns det avsatt specifikt att det skulle finnas utrymme för den egna tiden i verksamhetens planering, idag är den intryckt i den totala verksamheten. Egentligen finns den bara om personalen ser att det finns utrymme för egen tid. 

Då man dessutom gjorde om ett antal vårdboenden till sjukboenden vilket resulterade i att de som flyttar in är avsevärt mycket sämre i sin hälsa och kräver mer omsorg, så finns det i totalen inte tid för egna aktiviteter, oavsett vad det heter eller vad det står i Leanlinks och kommunens utopier. 

De gamla kommer alltmer sällan, om ens någonsin, ut på en promenad. Än mindre på en egen aktivitet eller utflykt.
Detta är den kvalitet på omsorgen om de äldre som man får när man förväxlar effektivitet med besparingar.

”Fokus är att tillhandahålla den bästa möjliga omvårdnaden där vi värnar om den enskilde individens självbestämmanderätt, vilja och integritet. Det är kvalitén på omsorgen som ytterst berör den enskilde i vår kommun och som vi i Allians för Linköping kommer att fortsätta prioritera." Så skrev Liselotte Fager (KD), äldrenämndens ordförande, i Corren 6/9. 

När, Liselotte Fager, ska ni börja med detta?
Git Bock