Ingen ska riskera livet på sin arbetsplats

Säkra och trygga jobb är en fråga som berör oss alla, särskilt viktig har den visat sig under coronakrisen.

Skyddsombuden har inte något egenintresse med sina uppdrag, betonar skribenten.

Skyddsombuden har inte något egenintresse med sina uppdrag, betonar skribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-05-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förutom trygga anställningsformer handlar det om säkerhet – att arbetet ska gå att utföra på ett säkert sätt. Vilka moment är förknippade med risker, och finns rätt skyddsutrustning? Sådant hjälper regionala skyddsombud till att granska och säkerställa. En olycka kan i värsta fall kosta någon livet. Fortfarande dör arbetstagare i Sverige på jobbet varje år – förra året handlade det om 46 personer. 46 personer gick alltså till jobbet men kom aldrig hem. Det är olyckor som sorgligt nog ofta hade kunnat undvikas. 

Särskilt utsatta är arbetsplatser som saknar fackliga medlemmar. Att arbetsplatsen har fackmedlemmar är idag nämligen ett krav för att de regionala skyddsombuden ska ha rätt besöka arbetsplatserna och hjälpa till att skapa säkra arbetsmiljöer. Arbetsplatser utan fackligt anslutna riskerar därför att lämnas därhän. Exempel på platser där sådant förekommer är mindre företag inom hemtjänsten och i byggbranschen.

Nyligen la regeringen fram ett förslag som innebär att regionala skyddsombud ska få tillträde även till arbetsplatser som saknar fackmedlemmar, men som har kollektivavtal. Förslaget röstades dock ner i riksdagen av M, KD, SD, C och L. Det är beklagligt. Förtjänar inte alla arbetstagare att slippa riskera livet på jobbet? 

Sverigedemokraternas motstånd har varit mest högljutt, vilket är märkligt då de kallar sig ”det nya arbetarpartiet”. Argumentet som används är att syftet skulle vara att öka fackens makt, men det stämmer inte. Det handlar om att människor ska slippa mista livet eller bli allvarligt sjuka av jobbet. I coronakrisen har plötsligt företrädare från högern börjat skrika högt om skyddet för arbetstagare – det klingar falskt när de samtidigt säger nej till förslaget om att tillåta regionala skyddsombud att besöka fler arbetsplatser. Hur kan man säga nej till granskning som kan rädda liv? 

Det är viktigt att betona att skyddsombuden inte har något egenintresse med sina uppdrag – det handlar om att skydda arbetstagarna från osäkra arbetsplatser, och hjälpa arbetsplatsen att säkras kring sånt som påverkar liv och hälsa. I slutändan kokar det ner till en enda sak; arbetstagare ska inte behöva dö på jobbet. 

Det är tragiskt att vi fortfarande behöver kämpa för det på svensk arbetsmarknad år 2020. Än mer tragiskt är det att det inte finns en bred politisk enighet i att fatta beslut som kan få stopp på det.

Jasmin Cosic, ordförande IF Metall Östergötland