Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet

7 av 10 inom handeln går till jobbet trots sjukdom, skriver Handels.
7 av 10 inom handeln går till jobbet trots sjukdom, skriver Handels.

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet. Ändå väljer en majoritet att jobba trots sjukdom, skriver Handels.

Insändare 18 september 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De vanligaste skälen till sjuknärvaro är att folk inte har råd att stanna hemma eller inte vill lämna kollegan i sticket. Så kan vi inte ha det i ett rikt land som Sverige – det är dags att avskaffa karensavdraget och sluta upp med underbemanning.

Om du blir sjuk ska du kunna vara hemma från jobbet. Det borde vara en självklarhet men Handels nya rapport ”Sjuk på jobbet” visar att hela 7 av 10 i handeln går till jobbet trots sjukdom, på hela arbetsmarknaden är det runt 60 procent.

De två vanligaste anledningarna är att folk inte vill belasta sina arbetskamrater och att de inte har råd att stanna hemma. Anledningar som tyvärr är både väntade och lätta att känna igen sig i för många.

De goda nyheterna är att detta går att ändra på. Sverige är det enda landet i Norden som har ett karensavdrag, ett avdrag som görs på din sjuklön när du behöver vara hemma från jobbet. Vi har också en utbredd underbemanning som gör det svårt för anställda att stanna hemma utan att vara rädda för att lämna kollegorna i sticket.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa