Ingen julkonsert trots trippel vaccination

Covidpass är bra och det är lätt att tillhandahålla dem för oss som har mobilt bank-ID, men det är inte lika smidigt för alla, menar insändarskribenten.

Alla hoppades att det skulle kunna gå med intyg från vaccinerande sköterska, men det var nej i alla instanser, skriver en god man.

Alla hoppades att det skulle kunna gå med intyg från vaccinerande sköterska, men det var nej i alla instanser, skriver en god man.

Foto: Pär Bäckström/TT

Insändare2021-12-18 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är god man till tre huvudmän med funktionsvariation och de hade köpt biljetter till julkonserten i Konsert och Kongress förra helgen. Biljetterna var inköpta för ett antal veckor sedan och de tre såg fram emot fredagskvällen men det blev en stor besvikelse.

Alla tre är trippelvaccinerade och eftersom de inte har möjlighet till moderna telefoner eller bank-ID så skickade personalen på boendet in de papper som behövs för att få ett pass. Alla trodde naturligtvis att det var klart och att de skulle kunna gå på konserten. Men nej!

Efter ett antal telefonsamtal om förfrågningar om de aktuella passen fick personalen information om att hela processen med covidpass i pappersform var mycket försenad. Alla hoppades att det skulle kunna gå med intyg från vaccinerande sköterska, men det var nej i alla instanser. De får pengarna tillbaka men det är ingen större tröst när det var tänkt julkonsert. Ett restaurangbesök kunde kanske vara till lite tröst men då gällde det att hitta en restaurang där man kan betala kontant.

Flera gånger har mina huvudmän fått lämna butiker och matställen därför att de där inte accepterar kontanter. Detsamma gäller numera på flera idrottsevenemang. Jag har kontaktat kommunen och påpekat vilka problem det är för många som inte kan betala med kontanter. Man har lovat att ta upp detta men ännu har inget hänt.

Jag blir jättearg och riktigt, riktigt förbaskad varje gång detta händer och det blir oftare och oftare när flera butiker och restauranger vägrar kontanter.

Här vill jag ge en stor eloge till Kent Karlsson och hela laget i RP handboll som på ett föredömligt sätt hjälpte en av mina huvudmän att få se handbollsmatcher (utan kontanter) och träffa spelarna där han togs emot jättefint. Vilken glädje det blev. 

Nu kan han inte gå på dessa matcher heller när covidpassen kanske inte kommer förrän om flera veckor.

Ska det vara så att utan mobilt bank-ID och utan betalkort blir man snart osynlig i det digitala demokratiska Sverige där det sägs att alla människor har samma värde?

 
 
 
 
 
 
Läs mer om