Svårt att hålla fokus i 80 minuter

Skolans lektioner är i dag onödigt långa och detta är inte bra för någon, varken för lärare eller elever. Det går absolut inte att hålla fokus i 80 minuter. Det är därför lektionerna borde kortas ned, menar en elev.

Insändare2022-11-18 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi skolelever har massor som vi ska lära oss och det är inte lätta saker. Det kräver 100 procent fokus från både oss elever och lärarna. Man kan inte vara så fokuserad i över 40 minuter, vilket betyder att det läraren går igenom efter 40 minuter inte tas upp lika bra av oss elever. Detta innebär att vi inte lär oss lika bra och det är inte lika effektivt som att ha fler lektioner i veckan som kanske är 40–45 minuter långa. Det finns även lärare som tappar fokus, och vi elever märker på dem att de är trötta. Den här ändringen skulle gynna alla helt enkelt. 

I princip alla har gått i skolan någon gång i sitt liv och nästan alla har någon gång känt att lektionen är för lång, och att det inte går att hålla fokus. Varför ska vi utsätta oss själva för det här om det finns en simpel lösning? Alla vill väl att skolan ska vara så lätt och effektiv som möjligt. 

Jag vet att det blir svårt att fixa så att lektionstiderna passar lärarnas scheman, men om lektionerna är kortare borde deras scheman också öppnas upp. Det ska såklart inte bli jobbigt för lärarna, de ska ha sina pauser precis som eleverna. Men det är inte omöjligt att lösa så att det passar både lärare och elever. 

Korta ner lektionerna för allas skull!