Inför frivillig anmälan till vissa vaccin

Stora delar av Sveriges covid19-strategi har byggt på att vi medborgare frivilligt har åtagit oss att följa de råd som myndigheterna lagt fram.

Varför kan man inte få anmäla sig till att ta antingen Vaxzevria eller Janssen om man är under 65 men över 30, undrar insändarskribente.

Varför kan man inte få anmäla sig till att ta antingen Vaxzevria eller Janssen om man är under 65 men över 30, undrar insändarskribente.

Foto: Adam Ihse/TT

Insändare2021-05-10 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även att ta vaccin är faktiskt helt frivilligt. Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har godkänt fyra olika vaccin för användning i EU. 

Moderna och Pfizer/BioTechs används fullt ut i Sverige för alla över 18 år, medan det tredje Vaxzevria (tidigare Astra Zeneca) endast används till 65 +. Det fjärde, Janssen, använder vi inte alls, trots att det är billigare än de två förstnämnda och dessutom endast ges i en dos. 

Jag och många med mig under 65 väntar otåligt på att få vaccin. Många vill även ta något av Vaxzevria och Janssen då man läst EMA:s utlåtande och håller med om att risken för att drabbas av allvarlig covid19 eller värre, dö, är större än risken att drabbas av de allvarliga biverkningar som tragiskt nog drabbat ett fåtal person av de många miljoner som vaccinerats.

Denna bedömning är såklart baserat på svenska dödstal och aktuellt smittoläge och stämmer kanske inte i till exempel Norge eller Danmark, länder vars dödstal och smittoläge är på helt andra nivåer. 

I Storbritannien ges Vaxzevria till alla över 30 år. Deras vaccinationskampanj har hittills varit extremt lyckosam – ett enda dödsfall i covid-19 rapporterades på måndagen, 50 miljoner vaccindoser är givna och av de 67 miljoner invånare är nu drygt 15 miljoner helt färdigvaccinerade, företrädesvis med Vaxzevria.

Vi är alltså många som undrar varför man i Sverige, som bygger hela sin covidstrategi på frivillighet, nu inte kan få anmäla sig till att ta antingen Vaxzevria eller Janssen om man är under 65 men över 30.