Blir man lycklig av att köpa massa prylar?

Sedan några år har vi drabbats av Black friday, i år den 25 november, som tycks ha blivit en hel vecka av konsumtionshysteri.

Insändare 22 november 2022 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur rimmar det med att leva hållbart och miljövänligt? 

Den dagen är det även Buy nothing day – en internationell kampanjdag för att uppmana till minskad konsumtion. Det är mindre än en månad till julafton och som vanligt sätter den enorma köphysterin igång. Jag är definitivt inte delaktig i denna galenskap, har i princip aldrig köpt julklappar, så min konsumtion ökar definitivt inte i december. Folk köper många prylar som man inte behöver. Bortskämda barn får dyra leksaker, ungdomar kan hända märkeskläder, senaste iphone och annat man klarar sig utan. Blir man lyckligare av att köpa en massa prylar?

Jag känner förtvivlan vid tanken på denna vansinniga kommers. Hur många människor och djur som lever i misär skulle inte kunna hjälpas till ett drägligare liv med dessa enorma summor som svenska folket lägger på julklappar? Skänk i stället pengarna till bättre behövande. 

Ni ser väl "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" på tv? Lär av denne osjälviske yngling som tar från de rika och ger åt de fattiga. ”Hade icke Karl-Bertils grymme faders hjärta veknat om han med egna ögon fått bevittna den glädje som hans son spritt ut över samhällets bottenskikt?” 


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Hon öppnar butik – igen: "Jag tycker att det är lite revansch"

Hon öppnar butik – igen: "Jag tycker att det är lite revansch"

Tuffa läget märks i Motalas och Vadstenas skolmatsalar: "Föräldrarna håller lite mer i pengarna"

Tuffa läget märks i Motalas och Vadstenas skolmatsalar: "Föräldrarna håller lite mer i pengarna"
Visa fler
Ämnen du kan följa