Svar på "Orättvisa beslut om färdtjänst", 20/3.
Det är svårt att bedöma vad som i praktiken är just väsentliga svårigheter. Det som handläggarna på särskild kollektivtrafik har att förhålla sig till är det som domstolarna skriver i sina beslut. Vid varje ansökan görs alltid en individuell bedömning. Det blir en sammanvägning av den/de funktionsnedsättningar som anges i ansökan samt eventuella läkarintyg. När denna sammanvägning är gjord så ställs den mot lagstiftningen, rättspraxis och regler för färdtjänst.
På Östgötatrafikens webbsida https://www.ostgotatrafiken.se/kundservice/hur-kan-vi-hjalpa-dig/tillganglighet/står det: ”Våra fordon är tillgänglighetsanpassade, med lågt insteg, plats för rollator och rullstol, audivisuella hållplatsutrop och utrustade med rullstolsramp. Du som har en funktionsnedsättning har också företräde till vissa reserverade sittplatser. Behöver du hjälp med att komma på eller av ska föraren, eller annan ombordpersonal om det finns, hjälpa dig.”
Att en person betalat skatt i hela sitt liv berättigar inte till färdtjänst. Färdtjänst är inte heller en social förmån. Men vi vill förstås att de som har väsentliga svårigheter ska få färdtjänst. Den som är missnöjd med beslutet är välkommen att överklaga det till förvaltningsrätten.
Tack för dina synpunkter.
Charlotta Holmgren, gruppchef särskild kollektivtrafik, Linköpings kommun