I Linköping finns skyddsutrustning

Kommunal Öst undrar när alla anställda inom äldreomsorgen ska få ta del av skyddsutrustning. Som social- och omsorgsdirektör i Linköpings kommun kan jag inte svara för hur det ser ut i hela Östergötland, utan bara för Linköpings kommun.

Insändare2020-06-17 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Kommunal.

I våra vård- och omsorgsverksamheter har inte alla medarbetare skyddsutrustning. Det är för att vi följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och Vårdhygien, Region Östergötland. Det innebär att våra medarbetare som hanterar personer som är Covid-19 smittade eller har misstänkt smitta använder den skyddsutrustning som krävs. 

I början av krisen var det en kamp att få tag på skyddsutrustning men vi har alltid haft tillgång till det vi behövt. Det har inte gått en dag utan att vi inte haft skyddsutrustning till våra medarbetare. Vi har idag ett lager som säkrar ett behov även på längre sikt. Utöver detta arbetar vi med en rad åtgärder för att säkerställa en trygg arbetsmiljö för våra medarbetare:

Veckovis återkoppling till verksamheterna om hur det aktuella läget ser ut.

Riskbedömningar utförs i verksamheterna.

Stöd till verksamhetscheferna så de kan säkerställa att tillräcklig, rätt och relevant information kommer alla medarbetare till del.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska är i kontakt med alla verksamheter där vi har en verifierad smitta för att ge personligt stöd.

För att säkerställa att verksamheterna har rätt förutsättningar att hantera smittskydd och skyddsutrustning åker kommunen och/eller Smittskydd och Vårdhygien, Region Östergötland ut till vård- och omsorgsverksamheterna.

Visuell information på arbetsplatserna.