Hysterisk teknikutveckling för att avliva kontanter

Det märkliga och skrämmande är att så stor del av befolkningen inte ifrågasätter den nästan hysteriska teknikutveckling för att avliva kontanter i plånboken.

Insändare2021-11-26 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen teknik går att göra felfri och el-oberoende (förutom kontanter), och med mera datorisering och mobiltelefoner ökar bara sårbarheten i samhället för alla människor, inte bara personer som är ovana vid teknik eller har funktionsvariationer.

Utan någon "reservplan" som att behålla kontanter, kommer ofattbara händelser och konsekvenser utspela sig och har redan hänt i mycket mild form, fast tystats ofta ned. Coops hackade kassasystem är bara en liten incident, så livnär sig "yrkeskriminälla" gott på bluffar, oftast sker attacker från andra länder just på grund av digitaliseringen.

I princip kan en smart femteklassare gå förbi personer på stan med programvara i datorn/mobilen och tanka kortuppgifter, och tro inte att banken ersätter er, utan flinar bara lite. 

Som bankkund behöver du köpa ny dator/telefon typ var 3:e år och uppdatera program för att göra bankernas arbete. Det som är ännu mera skrämmande är att folks köpvanor analyseras för att affärer ska kunna få er att köpa mera. Vare sig banker eller affärer tar alltså något ansvar för en snabbt kommande klimatkris då den "sjuka köpfest" som pågått alldeles för länge, ungefär som en ständig julafton i typ 70 år. Bankerna gör folk skuldsatta med kortkrediter vilket personer nu fått erfara är osmart när de blivit arbetslösa i stora antal under pandemin.

Har fått uppleva att jag betraktades som gravt kriminell, när jag vill sätta in en låda växelmynt på mitt konto. Affärer som bojkottat kontanter under pandemin, där har jag bara lämnat varorna på disken och gått därifrån med upplysning om att det är legala betalningsmedel. Hur ska vi annars få samhället att fungera i en riktig kris? Jag har gjort detta i ren protest ibland, fast nu är jag inte personen som köper massa nytt för klimatkrisen.

Avslutningsvis, jag började med dator på 80-talet och är tekniktrött, mår illa, blir spyfärdig av mobiler, av blippande bloppande swochande jv-la betalappar, inget ska tydligen gå att göra utan en mobil.

Program i SVT så som "Nedsläckt land" och "Hackad" visar på sårbarheten av teknik och kontantfritt.