Hyrsköterska tjänar tre gånger så mycket

Giriga riskkapitalister utnyttjar sjukvården och tjänar stora pengar utan att skämmas eller anstränga sig, menar insändarskribenten.

Insändare2022-02-18 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser i kvällstidningen om sjuksköterskan som hoppar av sitt slitsamma jobb som sjuksköterska, på obekväma tider och helger. Tar anställning som hyrsköterska och tjänar tre gånger så mycket, med mindre slit och lediga helger.

Vad jag däremot inte förstår är de giriga riskkapitalister som utnyttjar sjukvården att tjäna stora pengar utan att skämmas eller anstränga sig. Dränerar sjukvården på pengar dessutom under pandemin. Vilken moral? De som redan har mera pengar än de behöver, utnyttjar sjukvården. Jag förstår inte heller de kapitalister som värnar marknadsekonomin och vinster i välfärden, att de tillåter detta skamliga system att fortsätta. 

Många anser det helt orimligt att missbruka sin ekonomiska makt så här. Köpa upp sjuksköterskor så det blir brist på sjuksköterskor inom sjukvården och sälja dem mot tre gånger högre lön plus vinst i egen ficka. Moderaterna har ju som valspråk att man ska arbeta. Kallar de detta systemet för arbete? Ett kapitalistiskt självmål i slutänden. Företrädarna brukar ju säga att marknaden löser det här automatiskt! Vilket det uppenbarligen inte gör. Förstår inte heller hur vi som samhälle har kunnat tillåta detta, inklusive hyrläkare som har kritiserats i flera år men inget händer. 

Nu ska sossarna ta greppet och kapitalet har ju lämnat öppet mål. Vem kan försvara det här upplägget?