Hurra! Jag har plötsligt blivit miljonär...

Mitt bitcoin-konto har ökat med flera 100 procent. Jag ska bara skicka mitt kontonummer så får jag vinsten utbetald.

Det är svårt att spärra avsändare av bluffmejl av olika slag, konstaterar insändarskribenten.

Det är svårt att spärra avsändare av bluffmejl av olika slag, konstaterar insändarskribenten.

Foto: TT/arkiv

Insändare2021-04-08 14:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Livet leker. Jag har nyss blivit vaccinerad och kan ut resa igen. Funderar på att bjuda vänner och släkt på en resa till Hawaii.

Skämt åsido. Jag har på fyra dagar fått 27 mejl om en mängd erbjudanden. Peter, global chef, meddelar att en vän har inbjudit mig att delta i en investering. Elof, investeringschef, meddelar att han gjort en investeringsplan. Lars, global chef, meddelar att jag har pengar att hämta på mitt konto. Sofie, Bitcoin Trader, vill att jag ska ta ut mitt återstående saldo idag.  Dalcalia, på kundtjänst, meddelar att jag har paket att hämta men jag måste skicka 20 kr för att portot inte räcker. 

Jag har också vunnit en telefon som finns att hämta på Postnord men jag måste sända 20 kr i porto. Det finns givetvis inget att hämta trots att det är Postnords logo på mejlet. En klumpig förfalskning. Ändamålet är väl endast att komma över mitt kontonummer. Gott om ”chefer” är det som mejlar. Fem globala chefer, fyra investeringschefer med flera fina titlar.

Detta är några exempel av på några av de femtiotal mejl jag fått. Jag har öppnat ett fåtal men aldrig svarat eller öppnat bilagor. 

Jag har talat med min mejlleverantör AllTele om att jag vill spärra dessa avsändare. Så går inte att göra säger de. Enda möjligheten är att jag avslutar mitt abonnemang och öppnar ett nytt. 

Jag har talat med polisen om att jag vill anmäla dessa mejl som bedrägeriförsök men svaret blev att det kan jag inte göra förrän jag blivit utsatt för bedrägeri. 

Jag känner dock en viss oro och kollar mina bankkonton varje dag.