Hur står det till med din hörsel?

I en värld av kommunikation är det viktigt att kunna höra vad som sägs. Men gör alla det i dag, skriver Maria Loorents Peterson, Hörselskadades distrikt i Östergötland.

Det är oftast omgivningen som märker att man hör dåligt, menar insändarskribenten.

Det är oftast omgivningen som märker att man hör dåligt, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Hagen

Insändare2024-10-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna vecka är hörselveckan och i dag, lördag, är det hörselskadades dag. Därför vill jag slå ett slag för att besöka HRF:s riksförbunds hemsida och göra Hörseltestaren. Hörseltestaren är ett vetenskapligt validerat självtest, utvecklat av Forskningsinstitutet Hörselbron för Hörselskadades Riksförbund (HRF). I testet gäller det att urskilja olika ord som sägs i brus. Resultatet ger en indikation på om du hör normalt eller om du behöver boka tid för hörselundersökning hos hörselvården. https://horseltestaren.se/

Det kan vara en riktning till att se hur det står till med din hörsel. Det är oftast omgivningen som märker att man hör dåligt. När jag blev med hörapparater så var jag 28 år. Jag vet att jag tänkte att det är bara gamla som hör dåligt men faktum är att det finns hörselskadade i alla åldrar. 

Så får du höra från dina närmaste att du borde undersöka din hörsel gå in och gör hörseltestaren. Hörseltestaren är inte till för dig som redan har hörapparat utan för dig som känner att du har problem att höra eller för dig som bara är nyfiken helt enkelt. Som kanslist på Hörselskadades distrikt har jag hjälpt många med detta test och det har flera gånger lett till att personen kontaktat hörselvården för att få hjälp, det skapar också en diskussion kring hörselfrågor.