Hur sköts avfalls- och latrinhantering?

På ett fält utanför Linköping finns en olaglig bosättning, den är ganska stor nu. Jag och flera med mig har varit i kontakt med kommunen angående denna.

Hur går sop- och latrinhanteringen till vid den olagliga bosättningen, undrar skribenten.

Hur går sop- och latrinhanteringen till vid den olagliga bosättningen, undrar skribenten.

Foto: Ingvar Karmhed

Insändare2020-11-20 07:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svaret har blivit att man enligt lag får bo olagligt i tre månader innan man kan bli ”vräkt”. Det är inte så länge sedan som lägret plockades ner och flyttade till ett fält lite längre bort, jag antar att det beror på att tremånadersgränsen var nådd. 

Dock tog det inte mer än få dagar innan det var tillbaka igen och då börjar väl ny period räknas. Man kan alltså säga, att det är så gott som ett permanent ”olagligt” boende. 

Jag har inte så mycket åsikt om det, förutom att det inte är humant att människor idag år 2020 ska ha det så. Det som jag undrar över är hur sop- och latrinhanteringen går till där? Jag ser att det eldas men vet inte om det är hushållssopor som hanteras på det viset. Hur hanteras latrinavfallet? Det kan väl inte vara tillåtet att tömma i Stångån. Har kommunen kört ut bajamajor eller på annat sätt ordnat med toaletter för de boende? 

Jag har försökt få svar från kommunen just angående sop- och latrinhantering men inte lyckats. Kanske är det så att det är ordnat och då är sådant här boende bara att acceptera, men om inte så hoppas jag att åtminstone någon miljöpartist kan ta sig an ärendet. För det är väl inte så att vi bortser från miljöfrågor i vissa fall? Nog finns det regler för avfall i kommunen och de ska väl gälla alla.