Hur ska kommunen hantera det nya förbudet?

Insändarskribenten vill veta hur Linköpings kommun kommer att hantera det nya elsparkcykelförbudet.

Insändarskribenten ser fram emot det nya förbudet.

Insändarskribenten ser fram emot det nya förbudet.

Foto: Erik Simander/TT

Insändare2022-07-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den första september införs ett förbud mot att parkera elsparkcyklar på trottoarer och cykelbanor. Om jag tolkat nyhetsrapporteringen korrekt innebär lagen att kommunen får rätt att transportera bort cyklarna och att ta ut en avgift för detta av uthyrarna.
Därför undrar jag hur kommunen avser att hantera detta. Är man i full gång med planeringen för hur det ska göras? 
På min promenad till staden i dag stod det fem cyklar på tvären på min väg. I går var de sex. Många med mig skulle säker glädjas åt om det redan den första september märktes en skillnad. Har kommunen ett besked?
"Synskadad"

Svar från Linköpings kommun:

Linköpings kommun välkomnar precis som du den nya förordningen, som skapar en tydlighet i vad som gäller på gång- och cykelbanor. Sedan förra hösten har vi successivt infört åtgärder för att hitta en långsiktigt hållbar parkeringssituation och idag arbetar vi på bred front. Exempelvis har kommunen avsiktsförklaringar med operatörerna, det handlar om spelregler kring uthyrningsverksamheten i Linköping. Vi flyttar även felparkerade elsparkcyklar på operatörernas bekostnad samt tar en dagsavgift för de elsparkcyklar som finns ute i staden. 

Vi ska bedöma hur vi på bästa sätt använder förordningen för att hitta en balans mellan att å ena sidan möjliggöra den goda mobilitet för många människor som elsparkcyklar skapar, och å andra sidan säkerställa en säker och tillgänglig stadsmiljö. Vi hoppas att detta bidrar till en bättre samsyn mellan operatörerna och kommunen kring hur elsparkcyklar ska parkeras. 

André Alfonsson, trafikingenjör, Linköpings kommun