Hur reagerar man under FN-dagen pÄ alla dessa krig?

FN mÄste förmedla hopp och framtidstro. I dag, tisdag den 24 oktober, firas FN:s 78-Ärsjubileum, skriver debattören.

Jag ser vÀldigt stora utmaningar för det internationella samarbetet och för den globala rÀttsordning som FN Àr tÀnkt att garantera, skriver debattören.

Jag ser vÀldigt stora utmaningar för det internationella samarbetet och för den globala rÀttsordning som FN Àr tÀnkt att garantera, skriver debattören.

Foto: Janerik Henriksson/TT

InsÀndare2023-10-24 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Historien börjar pÄ 1940-talet dÄ FN föddes och inledde arbetet för en bÀttre vÀrld. Bildandet av FN var en av mÄnga pusselbitar i strÀvandena efter andra vÀrldskriget för att skapa en stabil vÀrldsordning efter Ärhundraden av krig, epidemier och ekonomiska och sociala utmaningar.

FN-stadgan undertecknades av de 50 staterna i San Francisco den 26 juni 1945. Den 24 oktober, som varje Är uppmÀrksammas som FN-dagen, hade en majoritet av undertecknarna samt de permanenta medlemmarna i sÀkerhetsrÄdet ratificerat stadgan vilket innebar att den kunde trÀda i kraft.

Jag ser vĂ€ldigt stora utmaningar för det internationella samarbetet och för den globala rĂ€ttsordning som FN Ă€r tĂ€nkt att garantera. Rysslands anfallskrig mot Ukraina bryter mot grundprinciperna för det internationella umgĂ€nget och medför dessutom svĂ„ra globala ekonomiska pĂ„frestningar i en redan anstrĂ€ngd vĂ€rld. FN Ă„sidosĂ€tts i fredsförhandlingar pĂ„ bred front och FN:s fredsbevarande operationer tvingas lĂ€mna lĂ€nder som Mali och Kongo – inte för att uppdraget slutförts utan av politiska skĂ€l. 

Samtidigt vÀxer misstron mot det globala finansiella systemet nÀr ett stort antal lÀnder faller ner i ett skuldberoende som gör att balansrÀkningen inte gÄr ihop och utrymmet för investeringar i hÀlsa och utbildning faller tillbaka. Klimatkrisen galopperar vidare om vi inte snarast stÀller om kursen. De flesta inser att allt detta krÀver en nystart, ett starkt internationellt samarbete och större engagemang i FN.

Koreakriget gör sig pÄmint Àn i vÄra dagar genom Äterkommande motsÀttningar i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea och, under senare Är, kÀrnvapenskrammel som hörs igen.

Precis som i dag fanns flyktingfrÄgan högt upp pÄ FN:s dagordning under 1950-talet. FN:s flyktingkommissariat tilldelades 1954 Nobels fredspris med motiveringen att solidaritet med andra mÀnniskor Àr ett fundament för varaktig fred Àven om grÀnser skiljer oss Ät.

FN har fantastiska resurser och vet ofta var det kommer att hÀnda nÄgot, oavsett om det rör katastrofer, svÀlt eller konflikter.

Ibland kÀnner jag att FN Àr som figuren ET, ett stort huvud och smala armar. Att FN Àr superintelligent och har kapacitet att tÀnka och veta vad som hÀnder, men inte musklerna att fÄ lÀnderna att förstÄ och att skjuta in en konflikt strÄlkastarljuset.

Min grundtanke av ett idealt FN blir ett vÀrldssamfund som hittat tillbaka till sin grundtanke, det vill sÀga, demokratin har segrat globalt, generalförsamlingen bestÄr av folkvalda regeringar och vetorÀtten Àr avskaffad.