Hur länge till finns Birgittaskolan kvar?

Det är svårt att inte tolka det här som en outtalad kritik mot Birgittaskolan och ett sätt att bakvägen lägga ner vår verksamhet, skriver en anställd.

Risken är stor att det här upplägget innebär ökade kostnader när två skolor kommer existera sida vid sida och konkurrera om precis samma elever, menar insändarskribenten.

Risken är stor att det här upplägget innebär ökade kostnader när två skolor kommer existera sida vid sida och konkurrera om precis samma elever, menar insändarskribenten.

Foto: Annika Ekstedt

Insändare2022-08-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har jobbat flera år på Birgittaskolan i Linköping och trivts med både kollegor och elever. Därför såg jag det som positivt när kommunen för några år sedan bestämde att skolan skulle växa.

Vår första arbetsdag på höstterminen fick vi dock ett överraskande och oväntat besked: kommunen avser att starta en ny, konkurrerande skola i våra lokaler, med i stort sett samma program som oss (förutom vård- och omsorgsprogrammet). Dessutom kommer den idrottsprofil som tidigare funnits hos oss föras över till den nya skolan.

Det är svårt att inte tolka det här som en outtalad kritik mot Birgittaskolan och ett sätt att bakvägen lägga ner vår verksamhet. Risken är också stor att det här upplägget innebär ökade kostnader när två skolor kommer existera sida vid sida och konkurrera om precis samma elever. Vi har själva haft svårt att fylla alla våra platser på barn- och fritidsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet och det har sällan funnits mer än en klass per årskurs på våra högskoleförberedande program.

Vi har inte fått någon som helst information om hur ansvariga politiker och tjänstemän på utbildningsförvaltningen motiverar beslutet eller hur de ser på Birgittaskolans framtid och jag är nog inte ensam om att fundera över hur länge till mitt jobb finns kvar.

"Bekymrad och orolig"

Svar från Linköpings kommun:

Medarbetare på Birgittaskolans gymnasium gör alla ett mycket bra arbete. Jag förstår att det kan kännas överraskande att en ny gymnasieskola kommer att starta på samma adress som Birgittaskolans gymnasium.

I juni 2022 beslutade bildningsnämnden att en ny kommunal gymnasieskola – Linköpings idrottsgymnasium – ska starta läsåret 2023/2024. Den nya skolan är ett komplement till de utbildningar som Linköpings kommunala gymnasieskolor erbjuder i dag.

Linköpings idrottsgymnasium kommer att lokaliseras till Kunskapsgallerian, vilket innebär att två kommunala gymnasieskolor kommer att vara lokaliserade på samma adress. Att samlokalisera två skolor är ekonomiskt effektivt då befintliga kommunala lokaler används i stället för att bygga nytt eller hyra nya lokaler.

Birgittaskolan och Linköpings idrottsgymnasium har olika profiler och erbjudande till eleverna, vilket är viktigt ur ett elevperspektiv då den kommunala skolan behöver ha en stor bredd för att möta olika elevers intressen och behov. 

Åsa Ridne, avdelningschef gymnasie- och vuxenutbildning, utbildningsförvaltningen, Linköpings kommun