Hur kommer man in i ett land med stängda gränser?

Sänder Sverige dubbla budskap till asylsökande? undrar skribenten.

Sänder Sverige dubbla budskap till asylsökande? undrar skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-05-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nättidskriften Kvartal har kartlagt de asylsökandes väg till Sverige i en tid då Europas gränser är stängda. Trots åtstramningen är Sverige ett av de länder i Europa som tar emot flest asylsökande. Sverige följer EU:s regelverk om att ge asylsökande en rättvis prövning. 

Regeringen införde inreseförbud till Sverige 19 mars, på grund av coronapandemin, och som en följd av EU:s beslut om att stänga unionens yttre gränser.Trots förbudet har drygt 1 500 personer sökt asyl under de senaste åtta veckorna. Hur kommer man in i ett land med stängda gränser?

Enligt Migrationsverket korsar man gränsen till fots eller till sjöss, utan att visa resehandlingar. Vad gäller falska handlingar finns det två olika tillvägagångssätt, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid polisens nationella operativa avdelning, till Kvartal. “Man lånar, köper eller stjäl ett riktigt pass tillhörande en medborgare i ett Schengenland. Svenska pass är bland de mest eftertraktade passen för missbruk i hela Europa”. 

Även svenska uppehållstillståndskort har dykt upp i utlandet. En person med uppehållstillstånd i Sverige är ännu inte svensk medborgare, men får ett uppehållstillståndskort för att kunna resa in och ut ur Schengen och Sverige. Enligt chefen för gränspolisen lånas, säljs svenska uppehållstillståndskort allt oftare till personer som vill söka asyl eller arbeta svart.

Frågan är varför Migrationsverket tar emot asylsökande och prövar deras asylskäl trots att regeringen stängt våra gränser? Det innebär att om gränserna är stängda måste de asylsökande ta sig in i Sverige illegalt, och när man väl är här får man sitt ärende prövat av Migrationsverket. Är det enligt regeringens beslut om stängda gränser och följsamhet mot EU:s regelverk under den pågående pandemin? Eller är det att sända ut dubbla budskap?

Claes Thulin