Hur kan valet stå mellan två gamla gaggiga gubbar?

I år är det presidentval i två av världens mäktigaste länder. Vad är det för människor som kandiderar till den högsta makten i Ryssland och USA?

Blir det Joe Biden eller Donald Trump som blir en av världens mäktigaste ledare efter USA:s presidentval i november?

Blir det Joe Biden eller Donald Trump som blir en av världens mäktigaste ledare efter USA:s presidentval i november?

Foto: Evan Vucci/Alex Brandon/TT

Insändare2024-03-07 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ryssland är först ut med en presidentkandidat som är mitt uppe i ett anfallskrig mot Ukraina. En presidentkandidat som i rollen som president slagit ut motståndare genom att låta dem "tömma giftbägaren". Dessutom tvingat befolkningen i ockuperade ukrainska områden att rösta i det ryska valet. Hur trovärdig är en sådan presidentkandidat?

Det amerikanska valet äger rum i november i år där kampen troligen kommer att stå mellan sittande presidenten Joe Biden och Donald Trump. Varför så gamla gaggiga gubbar i en så viktig position?

Bidens minneskapacitet ifrågasätts. Den åttioettårige presidenten har blandat ihop länder och personer, och slagit ifrån sig uttalanden om hemliga handlingar. 

Hur pålitlig är Donald Trump? Han är åtalad för uppvigling till uppror i samband med stormningen av Capitolium, den amerikanska kongressbyggnaden den 6 januari 2021. Trump lanserade begreppet "Fake news". Det vill säga att fakta som inte gagnar hans egna syften är fel. Det är uttryck för en diktatorisk politik, som ledare i totalitära regimer använder.

Joe Biden slipper åtal för att ha förvarat hemligstämplade dokument i sitt garage, men hur trovärdig är han som president? Donald Trump är fortfarande populär inte minst hos Putin efter sitt kritiska uttalande om Natoländer som inte betalat "räkningen".