I samhället Väderstad har en lokal entreprenör köpt in mark av kommunen för att bygga ett 15-tal lägenheter. Alla lägenheter är bokade av intressenter. Byggandet har fördröjts av olika anledningar. Döm om allas förvåning när helt plötsligt länsstyrelsen stoppar byggandet på vansinniga grunder.
Anledningen skulle vara att Lantmännen kan starta silon, som står i närheten, igen. Denna utopi avfärdar initierade bönder som en ren bluff. Silon är helt obrukbar då den har stått oanvänd i mer än 15 år och sönderrostad på grund av fel underhåll. Om den skulle tas i bruk så handlar det om några få veckor under sommaren som alla i Väderstad har stått ut med i alla år när den var i drift.
Vad händer med det hus står allra närmast? Ska den rivas då? Det luktar illa om detta stopp från länsstyrelsen som använder felaktiga maktmedel för att utveckla landsbygden. Alla invånare är mycket förvånade över Länsstyrelsens maktmissbruk. När det handlar om buller är annars länsstyrelsen noga med att visa bullerdiagram. Men här kommer bara ett svepande argument utan underlag.
Vår förhoppning är att entreprenören överklagar och/eller att kommunen tillåter byggandet ändå.
Kent Kärrlander
Svar från länsstyrelsen
Det stämmer att länsstyrelsen under samrådet och granskningen av detaljplanen har ifrågasatt kommunens förslag just på grund av den intilliggande silon. I det här fallet är det viktigt att förklara att det inte spelar någon roll ifall verksamhet för närvarande bedrivs vid silon eller ej.
Silotomten i Väderstad ligger i en äldre detaljplan avsatt för magasins- och lagerändamål. Lantmännen har som ägare rätt att använda fastigheten på det sätt som den senast har använts. Det betyder att fastighetsägaren när som helst har rätt att återuppta den tidigare verksamheten, vilket i så fall kommer att orsaka störningar för de nya bostäderna.
Det är kommunens uppgift att säkerställa att den markanvändning och bebyggelse som läggs fast i en detaljplan blir lämplig för sitt ändamål. Detta för att undvika intressekonflikter i senare skeden. Med en färdig plan ska fastighetsägare och företag kunna bebygga eller nyttja sin mark på ett betryggande sätt, utan att myndigheter i efterhand kommer med krav på begränsningar.
Länsstyrelsen har ett flertal uppgifter i samband med detaljplaneläggning. En är att genom tillsyn mot kommunen bevaka att bebyggelsen inte blir olämplig för människors hälsa och säkerhet. Vid sidan av det har länsstyrelsen ett brett ansvar att stödja kommunens planering. Genom en lagändring 2017 ingår det i länsstyrelsens uppgifter att verka för att behovet av bostäder tillgodoses. För oss är det självklart att inte hindra bostadsbyggande i onödan. Det ska inte förväxlas med att vi också måste ta vårt ansvar för att bebyggelsen blir lämplig utifrån vårt tillsynsansvar.
Vi är helt överens med skribenten om att det är viktigt att bygga fler bostäder i Väderstad och vi tror också att det finns möjligheter att bebygga de tomter som nu är aktuella. En förutsättning är dock att kommunen medverkar till en lösning som säkerställer att störande verksamheter inte kommer att bedrivas på silotomten.
Jan Persson
samhällsbyggnadsdirektör