Hur kan det vara tillåtet att behandla våra äldre så?

Jag skriver detta då jag blir så illa berörd över att få vetskap om att äldre personer som behöver akut sjukvård blir hemskickade ofta mitt i natten efter besök på akutvårdsmottagning.

 Det är våra äldre som byggt upp detta samhälle för att vi ska ha det bra, påminner signaturen "Sjuksköterska och dotter".

Det är våra äldre som byggt upp detta samhälle för att vi ska ha det bra, påminner signaturen "Sjuksköterska och dotter".

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Insändare2021-06-04 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta är inte unikt för Östergötland utan sker runt om i landet. Jag vet äldre som kommer hem i sämre skick än de åkte in. 

Det som är upprinnelsen till denna insändare är ett fall där personen i fråga blir hemskickad med antibiotikabehandling via blodbanan. Detta kräver att en sjuksköterska administrerar läkemedlet och det finns speciella rutiner om hur detta ska ske. Inte enkelt att få till en lördagskväll efter klockan 22.

 

Jag ställer mig frågande till hur det kan vara tillåtet att behandla våra äldre på detta viset? Många äldre söker akuten ensamma (vet inte om det ens är tillåtet med ledsagare/anhörig i dessa tider). De är helt utelämnade och ifrågasätter inte läkarens beslut.

Hur kan ledning och politiker sova gott om nätterna när de fattat beslut om att det är okej att skicka hem äldre mitt i natten? Det är våra äldre som byggt upp detta samhälle för att vi ska ha det bra. Det samhället håller vi på att bryta ner på våra äldres bekostnad.

Hur och när ska det ske en ändring? Det är snart val och vilka politiker står på våra äldres sida? 

Sjuksköterska och dotter

Svar

Jag vill verkligen beklaga om patienten inte upplever sig ha fått en trygg och säker vård. Region Östergötland eftersträvar alltid så säkra och trygga övergångar i vården som möjligt. 

Vad som är bakgrunden till den händelse du beskriver har vi inte detaljkunskap om. Oftast finns skäl till de beslut som tas – och om så inte är fallet behöver vi närmare analysera vad som inträffat. 

För att kunna svara på de frågor och funderingar som kan finnas vill jag be dig förmå personen du känner att kontakta verksamhetschefen på akutmottagningen där hen kom att omhändertas. 

Vi rekommenderar att den som är missnöjd med hälso- och sjukvårdens bemötande också kontaktar patientnämnden i Region Östergötland så händelsen kan utredas. Det skulle ge oss kunskap om vilka områden som behöver utvecklas för att göra vården så trygg och säker som möjligt.

Torbjörn Holmqvist (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande