Hur kan denna brist ha uppstått?

Varför måste våra bränslepriser vara så vansinnigt höga, så att de urholkar vår ekonomi totalt?

Ta tillvara all svensk skogsråvara, menar insändarskribenten.

Ta tillvara all svensk skogsråvara, menar insändarskribenten.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2023-03-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många personer ställer sig den frågan, eftersom det inte är Putin som är orsaken till problemet. Nej, vi har tyvärr yrkespolitiker som till varje pris och varje krona skall driva in skattepengar. Pengar som de anser är deras och kan handskas med hur de vill.

Svenskarna måste på något sätt enas om ett skäligt pris för våra drivmedel – vilket kanske vore 15 kronor litern – antingen det är bensin eller diesel. Att komma dit hän men samtidigt följa EU:s krav om bioinblandning går mycket bra – sänk skatten. Ta även bort all skatt på det inhemska biobränslet och dess tillverkning. Om vi tar tillvara all svensk skogsråvara och förädlar den inhemskt, räcker denna för att i stort sett driva hela vår bilflotta. Detta antingen den går på bensin eller diesel. Alla nya bilar kan programmeras för att köras på nästan vilken alkoholsort som helst. Resterande alkohol går via kemiska omvandlingar att förädla till bra diesel och då även med inblandning av inhemsk rapsolja.

Vad är det våra yrkespolitiska beslutsfattare väntar på? Tror de att varje svensk medborgare har en lön av ett basbelopps storlek och mera där till? Det vore ju önskvärt om dessa politiker någon gång samlades till ett ”moratorium” och tog sig en funderare på hur deras beslut drabbar oss medborgare – innan nästa tokbeslut fattas. Kanske göra som kineserna, ha ett perspektiv 30, 50 och 100 år framöver. 

Jag skall inte ens blanda in det totala vansinnet med nedläggningen av fullt fungerande kärnkraftverk, men kan bara konstatera att något logiskt konsekvenstänkande och sunt förnuft helt fattas hos nutidens yrkespolitiker. Hur kan denna brist ha uppstått på bara några årtionden?