Hur går det med busstrafikljusen?

Nu har det gått ett tag sen Östgötatrafiken besvarade kritiken kring de dåligt fungerande trafikljusen för bussarna med att det var en injusteringsperiod på dessa.

Styrsystemet är fortfarande under installation och intrimning, svarar Östgötatrafiken och Linköpings kommun.

Styrsystemet är fortfarande under installation och intrimning, svarar Östgötatrafiken och Linköpings kommun.

Foto: Lars-Göran Norlin

Insändare2021-09-22 13:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag som dagligen passerar flertalet av dessa trafikljus kan med gott samvete säga att det inte har hänt nått sen sist. 

Undra om man ens har lyft ett finger för att komma tillrätta med problemet. Ibland får jag till och med känslan av att det gått åt fel håll då jag med flera på senare tid blivit ståendes med rött ljus trots att det inte ens kommer en buss. 

Jag önskar svar från Östgötatrafiken hur de jobbar med att kalibrera dessa trafikljus och hur tidslinjen ser ut från nu fram till att det kommer att funka tillfredsställande. Är det så att detta inte är ett prioriterat ärende så bör Östgötatrafiken släcka ner dem tills man har fått dem att funka som tänkt.

Bilist

Svar

Hej “Bilist” och tack för dina synpunkter om trafikljus.

Linköpings kommun äger trafiksignalerna och styrsystemet för kollektivtrafiken och Östgötatrafiken skickar automatiskt in bussarnas positioner, som tillsammans med information från olika sensorer, prioriteringsregler och annan programmering styr trafiksignalerna.

Bussförarna har ingen möjlighet att påverka systemet under körning. Styrsystemet är fortfarande under installation och intrimning. I några korsningar finns det prioriteringskonflikter som tyvärr visar sig i det som insändaren tar upp, det vill säga att trafikljusen ibland tänds i fel tidsordning. Vi beklagar det och hoppas kunna lösa problemet inom kort.

Anna Wallroth, enhetschef Trafik och gata, Linköpings kommun

Mattias Näsström, trafikoperativ chef, Östgötatrafiken