Hur förverkligar våra kommuner bidragen till skolorna?

Om vi inte satsar i skolan i dag så kommer elevers misslyckade skolgång att kosta betydligt mer i morgon i både kommun- och statsbudget, menar insändarskribenten.

Regeringens satsning på eleverna i skolan är synnerligen välkommet och angeläget, menar insändarskribenten.

Regeringens satsning på eleverna i skolan är synnerligen välkommet och angeläget, menar insändarskribenten.

Foto: Alexander Olivera/TT

Insändare2023-03-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen vill höja kunskapsresultaten i skolan, stärka tryggheten och därigenom ge goda förutsättningar för högre utbildning. För detta syfte föreslår regeringen 600 miljoner 2023, 900 miljoner 2024 och 1 000 miljoner 2025. Rektor är skolans ledare och har ansvaret för arbetsmiljön enligt gällande lagstiftning både för elever, lärare och övriga personal. Enligt skollagen skall rektor dessutom kontinuerligt följa upp skolans resultat och ombesörja att det finns nödvändiga läroböcker för att gagna elevers lärande. 

De föreslagna medlen skall användas till särskilda undervisningsgrupper till elever som behöver en lugnare och mer anpassad lärande situation. Studiero och trygghet är nämligen den enskilt största förutsättningen för goda skolresultat. Vidare betonar skolforskare behovet av tydliga mål, höga förväntningar och fungerande ordningsregler som är kända av alla och följs av alla. 

Tillgången på läroböcker måste öka, därför avsätts 685 miljoner 2023 och därefter en halv miljard årligen från 2024. Elevers språk-, läs-, och skrivutveckling har en avgörande betydelse för lärandet i alla skolämnen och därför räcker inte digitala hjälpmedel utan läroböcker, särskilt de första skolåren, borde prioriteras högre. 

Regeringen satsar dessutom ytterligare 100 miljoner 2023 så att elever kan erbjudas lovskola. Nu är frågan till kommunerna i Linköping och Mjölby hur ni förverkligar regeringens ambitioner och tillgängliga medel. Regeringens satsning på eleverna i skolan är synnerligen välkommet och angeläget. Om vi inte satsar i skolan i dag så kommer elevers misslyckade skolgång att kosta betydligt mer i morgon i både kommun- och statsbudget. 

"Barnen är vår framtid, socionom och före detta skolkurator"

Svar från Mjölby kommun:

Varje satsning som bidrar till att förstärka det systematiska kvalitetsarbetet i Mjölby skolor är välkommet. 

Mjölby skolors kvalitetsutvecklingsarbete vilar på vetenskaplig grund och följer den riktning som är beslutad i riksdagen genom läroplanen och som kompletteras med de prioriteringar och mål som är beslutade i Mjölby kommuns kommunfullmäktige. Sammantaget möjliggör detta en långsiktighet, vilket ger bra förutsättningar för professionen – lärare och skolledare – att fortsätta arbetet med att skapa goda förutsättningar för elevernas lärande, trygghet och hälsa.

Genom de förslagna satsningarna finns möjligheten att ansöka om särskilda statsbidrag för att utveckla specifika områden i skolan. Mjölby kommun undersöker alltid om det finns förutsättningar att söka sådana bidrag och om de bidrar till den utvecklingen och riktning som riksdagen och kommunens fullmäktige beslutat.

I Mjölby grundskolor sker det innevarande läsår särskilda utvecklingsarbeten inom bland annat matematik, språk samt läs- och skrivutveckling. Det arbetas också med rutiner kring trygghet och skolnärvaro. Flera av de föreslagna satsningar som beskrivs i insändaren, samspelar väl med det kvalitets- och utvecklingsarbete som genomförs i Mjölby skolor och skulle sannolikt innebära att kommunen ansöker om att få ta del av de riktade statsbidrag som insändaren beskriver.

Gun-Inger Andersson, ordförande utbildningsnämnden

Christer Lordh, utbildningschef

Fotnot. Linköpings kommun har avböjt att kommentera insändaren.