Hur blir vi av med brottsligheten i landet?

Varje dag meddelar våra medier om skjutningar med mord eller mordförsök, överfall och rån, misshandel, stölder, narkotikabrott med mera, inte bara i de större städerna.

Utsatta områden har en självgenererande kriminalitet som nuvarande samhällsfunktioner och polismyndigheter inte förmår ändra på, menar insändarskribenten.

Utsatta områden har en självgenererande kriminalitet som nuvarande samhällsfunktioner och polismyndigheter inte förmår ändra på, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-02-16 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De förekommer i stort alla orter, små som stora.

Politiker och företrädare för polismyndigheter talar om hur hårt de jobbar för att förebygga och klara upp brotten. Men vad jag erfar så sker ingen minskning och de flesta brott blir ouppklarade. Min slutsats är att arbetet sker på fel sätt, fel metoder används och inte hjälper fler poliser.

Det behövs andra sätt att se på rådande förhållanden. Har några forskare beskrivit hur och när ett område blir ett särskilt område eller ”getto” för att uttrycka sig hårdare? Sådana områden som ligger utanför det ordinarie samhället med hög kriminalitet har ju funnits länge i andra länder.

Ett antal forskare borde få i uppgift att studera utsatta områden som är instabila. Med det menar jag att det är i så stort socialt utanförskap och har en självgenererande kriminalitet att nuvarande samhällsfunktioner och polismyndigheter inte förmår ändra på det. På Linköpings universitet finns en dator med mycket stor kapacitet som borde användas för att beräkna vilka områden som är instabila, det vill säga som inte kan förändras med nuvarande samhällsfunktioners arbetssätt.

Som lekman har jag inte kunskap om vilka metoder som skulle kunna förändra situationen i de instabila områdena. Men uppenbart för mig är att mycket mer djupgående ingrepp måste göras inne i dessa områden. För det behövs stora insatsstyrkor till exempel militärpoliser, som är utbildade för att göra snabba selektiva insatser i utsatta områden. Genomsöka misstänkta områden efter vapen, sprängmedel, narkotika med mera. Göra oanmälda visiteringar av kända kriminella och misstänkta. 

En mycket väsentlig del blir också att ändra befolkningssammansättningen i de utsatta områdena. Det sker då genom att inte låta fler invandrare flytta in i de utsatta områdena utan de till att det finns utspridda lägenheter i nybyggda områden där infödda medborgare bor. Dessutom att börja flytta ut boende i de utsatta områdena för att minska koncentrationen av nyanlända. Ett avskräckande exempel är Kärna ängar i Borlänge. Hur kan myndigheter ha låtit ett sådant område få växa fram?

Då kommer säkert advokatsamfundet att hojta om att rättssäkerheten kommer att hotas. Rättssäkerheten är i dag hotad för laglydiga medborgare av de kriminella. Den laglydige medborgarens rättssäkerhet kommer inte att hotas, men de kriminellas verksamheter kommer att störas och minska.

Vill vi bli av med kriminaliteten nu så måste kraftfulla åtgärder vidtas. Vi kan inte inta en så mesig attityd som vissa politiker gör och tro att det blir bättre om 15–20 år. 

Vi lever nu – gör något nu!