Höjd skatt fel väg att gå i Mjölby kommun

Bästa sättet att få ökade skatteintäkter i Mjölby kommun är bibehålla den fina utvecklingen med ökad inflyttning, skriver Tina Ånell.

Insändare 9 november 2019 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anna Johansson (S),  omsorgs- och socialnämndens ordförande i Mjölby, uttryckte i Corren 5/9 att det kan bli aktuellt att höja skatten för att klara sparkraven. 

Kommunalrådet Cecilia Burenby (S) svarar samma dag i P4 Östergötland att det inte alls behövs en skattehöjning, man kommer att klara effektiviseringsuppdraget i alla fall. 

Detta är väl ändå två helt skilda saker? Nämnder har alltid ett effektiviseringskrav att förhålla sig till. Ett sparkrav är något helt annat.

Jag önskar att man stannar upp och fokuserar på kommunens kärnverksamhet. Var ska sparkraven ligga? Är verkligen en höjd skatt rätt väg framåt? Är det kommunens kärnverksamhet att köpa och driva en galleria, servera fairtrade-kaffe i verksamheterna eller att anställda får leasa elcykel för att nämna några saker?

Att ovanstående inte avgör en budget lika stor som Mjölby kommuns är klart, men summorna som används utanför kärnverksamheten är betydande. Kommunen har många uppdrag som är viktiga och ibland avgörande för invånarna. Hit hör inte fairtrade-kaffe och galleria.

Kanske har vi kommit till ett läge där kommunen enbart ska tillgodose det som är lagstadgat? Övrigt får stå tillbaka och då bör man snarast se över sina utgifter som är utanför det kommunala åtagandet. 

Att Anna Johansson och Cecilia Burenby uttrycker sig så olika angående det ekonomiska läget i kommunen är mycket olyckligt. Intrycket är att de inte ser nämndens uppdrag på samma sätt. Många av de beslut socialnämnden fattar är just lagstyrda, vilket medför att det kan vara svårt att spara. 

Jag tror att det bästa sättet att få ökade skatteintäkter är bibehålla den fina utvecklingen med ökad inflyttning till kommunen. Inte höjd skatt. 

Mjölby kommun placerar sig på 36:e plats av landets 290 kommuner i Dagens Samhälles rankning av Årets superkommuner. Det ska vi alla vara stolta över. Den höga placeringen bygger bland annat på god ekonomi, god vård och omsorg.
Håller tummarna att det får fortsätta så, utan skattehöjning.
Tina Ånell

Ämnen du kan följa