Högljutt klagande på rovdjursjakt

Man ser sällan eller aldrig några insändare med negativ innebörd när det gäller älgjakt, vildsvinsjakt, eller hjortjakt. Men om det gäller jakt på något av våra stora rovdjur, kan man vara säker på att insändarspalterna fylls av ilskna inlägg.

Vari ligger skillnaden att förvalta till exempel en rådjursstam mot att förvalta och reglera en lodjurspopulation, undrar insändarskribenten.

Vari ligger skillnaden att förvalta till exempel en rådjursstam mot att förvalta och reglera en lodjurspopulation, undrar insändarskribenten.

Foto: Leif Ingvarsson

Insändare2020-12-19 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en liten klick i samhället som satt i system att alltid klaga högljutt så fort jakt på rovdjur kommer på tal. Oavsett om det är licensjakt, skyddsjakt eller till och med eftersöksjakt. Man skriver debattinlägg, överklagar beslut om skyddsjakt, trakasserar skydds- och eftersöksjägare. 

Vari ligger skillnaden att förvalta till exempel en rådjursstam mot att förvalta och reglera en lodjurspopulation? 

Jägarna i Östergötland hade 2019 en avskjutning på cirka 13 000 hjortar och 6 700 rådjur. De gjorde jobbet på sin lediga tid, utan några kostnader för samhället, och betalade till och med för att göra det. Det bidrar starkt till att viltolyckorna minskar och att personligt lidande, försäkrings- och sjukhuskostnader hålls nere. Om inte jägarna gjort jobbet, hur många lodjur hade vi behövt då?