Hög tid att barnsäkra vägarna i Hjulsbro

Redan 2013 konstaterades det i Corren att 60 procent av bilisterna utanför Hjulsbroskolan körde för fort. Det är alltså två av tre bilar som blåser förbi.

Under alla år i Hjulsbro har vi aldrig sett polisen göra en enda hastighetskontroll, skriver insändarskribenterna.

Under alla år i Hjulsbro har vi aldrig sett polisen göra en enda hastighetskontroll, skriver insändarskribenterna.

Foto: TT/arkiv

Insändare2021-04-19 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lite har hänt sedan dess. Hjulsbrovägen, Kvinneby/Ekholmsvägen och Vårdsbergsvägen har fått några farthinder. Fyra stycken om vi har räknat rätt. Området har två grundskolor och flera förskolor. För att komma till skolan måste många barn korsa någon av dessa vägar.

På gatorna vid husen där barnen leker förekommer tyvärr samma sak. Grannar som inte tänker sig för och besökare som inte bryr sig. Att se en bil genom fönstret köra förbi i 60 km/h är obehagligt. Att se 5–10 bilar göra detsamma på en timme är minst sagt läskigt.

Kvinneby/Ekholmsvägen har endast en osynlig skylt som säger ”Skolväg”. De andra vägarna har inte ens en skylt. Det måste vara flera hundra barn varje dag som går över här. Vissa familjer tvingas skjutsa barnen i bil till skolan för att känna sig säkra. Lyckligtvis håller åtminstone dessa hastigheten.

Snart öppnar dessutom en nybyggd förskola för 160 barn och antagligen lika många bilar på Kvinnebyvägen. Redan 2018 var det diskussion om var bilarna ska kunna parkera.

Det räcker att stå en minut vid dessa vägar för att se bilar som kör dubbla hastigheten. Var är farthindren av gummi som sattes upp förr? Var är polisens kontroller? Var är åtgärderna? 

Under alla år i Hjulsbro har vi aldrig sett polisen göra en enda hastighetskontroll. 

Här har ni politiker och stadsplanerare en snabb lösning som skulle hjälpa oerhört: farthinder av gummi på samtliga vägar inne bland husen. Snälla, gör detta snart för barnens skull.

På längre sikt behövs vägbulor, upplysta övergångsställen och gångtunnlar under vägarna. 

Vad kan vi då antagligen förvänta oss med tanke på tidigare år? Inga farthinder, inga poliser, ingenting. Kvar är vi oroliga föräldrar som måste följa barnen de 200 metrarna till skolan. Med en klump i magen undrar vi när nästa olycka sker.