Hockeyn måste bli mer jämställd

Killar som är över 18 har ett val om de vill spela med galler eller utan galler, men det har inte tjejer. Varför får inte tjejerna samma val, frågar sig insändarskribenten.

Vad ska man använda alla kunskaper om att tacklas om man ändå inte får använda dem när man blir stor, frågar sig insändarskribenten.

Vad ska man använda alla kunskaper om att tacklas om man ändå inte får använda dem när man blir stor, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Adam Ihse/TT

Insändare2022-06-01 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag anser att det måste vara mer jämställdhet mellan killar och tjejer i hockey. Det är fler och fler tjejer som börjar spela hockey men det har ändå inte hänt någon skillnad. Jag tycker att det inte spelar någon roll om man är tjej eller kille, alla ska få spela på samma sätt. 

För det första så anser jag att det är orättvist med tacklingarna. Killar får tacklas mycket mer än vad tjejer får och mycket hårdare. När tjejerna inte har börjat i damlaget får de lära sig att tacklas. Men vad ska man använda alla kunskaper om att tacklas om man ändå inte får använda dem när man blir stor? 

För det andra så är det orättvist att tjejer måste ha galler som killar bara har när de är små. Killar som är över 18 har ett val om de vill spela med galler eller utan galler, men det har inte tjejer. Om man väljer att spela utan galler så får man tandskydd och visir som skydd i ansiktet. Varför ska tjejer inte också få ett val som killarna? 

För det tredje så är det fler som går på herrarnas matcher än tjejernas. För dammatcherna kostar en vuxenbiljett 50 kronor och 30 kronor för barn under 18 år, men för herrmatcherna kostar det 100 kronor för en vuxen och 50 kronor för barn. På herrarnas matcher är det flera tusen som åker dit och kollar men det är ingen på dammatcherna. Varför ska tjejernas biljetter vara billigare fast att det ändå inte kommer någon?