Problemet är människorna – inte hjortarna

Oberoende ”problemdjur” har alla länder problem med människan och dess relation till djur, skriver insändarskribenten.

Frågan handlar väl snarare om att minska konflikten mellan urban expansion och djurens naturliga områden, skriver insändarskribenten.

Frågan handlar väl snarare om att minska konflikten mellan urban expansion och djurens naturliga områden, skriver insändarskribenten.

Foto: Ulf Nilson

Insändare2024-07-23 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "I andra länder har man problem med rovdjur – vi har hjortar" (17/7):

Hej! Jag skulle hävda att oberoende ”problemdjur” har alla länder problem med människan och dess relation till ickemänskliga djur. Så frågan handlar väl snarare om att minska konflikten mellan urban expansion och djurens naturliga områden. 

Just nu sker det nämligen ett sjätte massutdöende, vilket riskerar att rubba hela ekosystemet som alla arter på jorden är beroende av för att överleva, detta på grund av människors exploatering av naturen. WWF:s senaste rapport, Living Planet Report 2020, visar att bestånden av vilda ryggradsdjur har minskat med 68 procent sedan 1970. Det är en dramatisk nedgång på mindre än 50 år.

En övergång till växtbaserad matproduktion kan hjälpa till att minska det mänskliga fotavtrycket på miljön genom att minska efterfrågan på mark för bete och foderproduktion. Speciellt när jordens totala biomassa rörande däggdjur består mestadels av oss (36 procent) och våra tamboskap (60 procent), där endast 4 procent upptas av vilda djur!

Det är av ytterst vikt att var och en av oss verkligen börjar tänka på hur våra ”personliga” val av livsmedel påverkar naturen och djurlivet, och att Sveriges beslutsfattare tar ett globalt ansvar för att minska vårt lands miljöpåverkan. Genom att stödja och övergå till en växtbaserad kosthållning kan vi alla bidra till att minska konflikterna mellan människor och djurliv. 

Tänk på att nästan en tredjedel av Sveriges runt 70 olika vilda däggsdjurarter är rödlistade. Läs mer om nödvändigheten att främja biologiska mångfalden och vad just du kan göra via Artkrisen.