Historien om osten saknar flera svar

Än återstår många frågor efter Arlas beslut att flytt ostproduktionen från Boxholm, tycker Anders Anderberg.

Än återstår många frågor efter Arlas beslut att flytt ostproduktionen från Boxholm, tycker Anders Anderberg.

Foto: Mikael Svensson

Insändare2019-03-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har nu gått snart fyra månader sedan Arla på två timmars varsel meddelade anställda, Boxholms kommun och konsumenter att osten skulle flyttas till Östersund.

Något av dammet har nu lagt sig och eftersom tidigare insändare (7/11 resp 27/11) inte besvarats av Arla kan det vara på plats att ställa några frågor med ett fortsatt hopp om svar.

Till Arla:

När det blev offentligt att osten skulle flyttas hävdade er presschef Erik Brattvall att ni gjorde detta för att ”rädda ostproduktionen i Sverige” och att ”bönderna skulle få mer betalt för mjölken”.

Kanske är sanningen att ni vill använda mjölken för en mer lönsam produktion när det startas upp en ny produktionslinje för annat än ost i Linköping? Detta i så fall på bekostnad av närproducerad kvalitetsost med hyfsad vinst, mångfald och korta transporter av mjölken till mejeri och därefter för osten till marknaderna i södra Sverige. Känns som ni ligger ur fas med både oss konsumenter och samhället i övrigt?

Har också noterat er argumentation vis a vis Filip Johnsson (professor energisystem/Chalmers) angående ökandet av plast i förpackningen av yoghurt. Igen känns det som ni töjer sanningen och inte agerar i linje med den gröna omställningen och minskat beroende av plast .

Till Arlabönderna:

Finns det ett mönster i ert agerande? Visar historien att mindre mejerier köps upp för att komma åt mjölken till annan produktion än ost? I så fall, vilket mindre mejeri står näst i tur?

Sympatiserar med att ni skall få mer betalt för en så fantastisk produkt som mjölk, men det känns bara som halva sanningen. I bästa fall får ni del av en eventuell vinst. Känns kortsiktigt. Svenskt lantbruk är ju så mycket mer än Arlabönder och bör det inte också finnas plats för småskalighet och mångfald i kollektivet Arla som ni äger?

Till Boxholms kommun:

Vågar påstå att osten är en stor del av Boxholms varumärke och identitet. Tjugotre arbetsplatser förknippade med en stolt industrihistoria och en kvalitetsprodukt är kanske det viktigaste av allt men det handlar ju också om så mycket mer. All heder för att ni gick så högt på banan vid mötet på torget och protestmarschen till Osten. Men vad hände sedan? Så långt jag förstår har varumärkesprövningen blivit återkallad, eventuellt på grund av påtryckningar från Arla och lokala Arlabönder?

Anders Anderberg

Läs mer om