Hiroshima får aldrig hända igen

I dag, 6 augusti, är det 74 år sedan den första atombomben fälldes över Hiroshima i Japan.

I dag, 6 augusti, är det 74 år sedan den första atombomben fälldes över Hiroshima i Japan.

Foto: TT Bild

Insändare2019-08-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag den 6 augusti för 74 år sedan, kl 8:15 på morgonen briserade den första atombomben över Hiroshima i Japan. 90 000 människor dog av strålning, hetta och tryckvåg. Ett nytt massförstörelsevapen hade sett dagens ljus.

Vid den tiden var det bara USA som hade kunskap om att göra kärnvapen. FN:s första resolution gällde att förbjuda kärnvapen, men röstades ner. Istället började det rustas för fullt i järnridåns skugga.

I slutet av 1960-talet fanns fem länder med kärnvapen (USA, Sovjet, Storbritannien, Frankrike och Kina). Man enades 1968 om ett ”icke-spridningsavtal”, vilket innebar att nya länder inte skulle få skaffa kärnvapen. Som motprestation lovade kärnvapenländerna att på sikt avveckla sina egna kärnvapen. Vad har då hänt under dessa dryga 50 år sedan dess? Fyra nya länder har skaffat kärnvapen: Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea. Ingen nedrustning i sikte. Dagens arsenaler av kärnvapen räcker till att förgöra allt högre stående liv på jorden flera gånger om.

Positivt är att man senare år har inkluderat ett humanitärt perspektiv på kärnvapeneländet. Över 500 organisationer i civilsamhället världen över har bildat en paraplyorganisation, som heter ICAN, vars enda mål är att avskaffa kärnvapnen. 122 medlemsstater i FN – däribland Sverige – beslutade 2017 om en konvention att förbjuda kärnvapen. En drivande kraft var ICAN, som för detta fick Nobels fredspris.

Framtiden är dyster om inte kärnvapnen avvecklas. AI-styrda drönare med kärnvapenladdning är ingen bra kombo. Skräckscenariot är att en AI-styrd kärnvapenbestyckad undervattensdrönare oupptäckt tar sig fram i haven mellan kontinenterna. Att behålla kärnvapen med stöd av en ”avskräckningsdoktrin” är med detta scenario inte mycket att komma med.

Svenska regeringen borde i högre grad lyssna till vad 86 procent av svenska folket tycker, nämligen att kärnvapnen måste avskaffas. Det är beklagligt och tillika ett demokratiskt dilemma att Sverige inte kommer att fortsätta att stödja FN:s förbudskonvention.

Hiroshima 1945 får aldrig upprepas!

Arne Thorfinn

Läkare mot kärnvapen

Linköping