Svar på "Vårdpersonalen: Alla kan inte jobba kväll – vad ska vi göra nu?" (5/4):
Det handlar om att erbjuda en god och jämlik äldreomsorg för alla Linköpingsbor som behöver den – oavsett var man bor eller vem som utför den. Det skulle också skicka konstiga signaler till de utförare som följer avtal och uppdrag om vi accepterade att andra utförare inte gjorde det.
Det är förstås bra att Attendos hantering av larmhanteringen förbättrats. Vad som inte framkommer i er insändare är att Attendos brister inom larmhanteringen tidigare var så stora att Linköpings kommun införde ett särskilt vite för detta i avtalet. Utgångspunkten måste vara att avtal ska följas utan att vi ska behöva begära viten och ta till andra sanktioner.
Jag har stor respekt för att det finns såväl medarbetare som omsorgstagare som vill ha kvar Attendo. Samtidigt kan jag också konstatera att det även finns medarbetare och omsorgstagare som tycker att vårt ställningstagande att inte förlänga avtalet är positivt.
Jag vill också nämna den ekonomiska uppföljning som nu pågår och ert önskemålet om att jag ska besöka er för att ha dialog kring den. Det är sakkunniga tjänstepersoner på vård- och omsorgsförvaltningen som genomför uppföljningen av Attendo. Det är inte vi politiskt förtroendevalda som gör det. När vård- och omsorgsförvaltningens uppföljning är avslutad kommer jag gärna och besöker er.
Vårt ställningstagande om att inte förlänga avtalet med Attendo – utifrån de brister och avvikelser vi redan konstaterat – ligger dock fast.