Hellre en aktiv fritid än profilklasser för våra barn

Det har skrivits mycket om musikklassernas viktiga sammanhållning. Ett ”vi” riskerar dock att skapa ett ”dom”, vilket unga musikanter som inte går i musikklass kan få känna av, skriver en förälder.

Eftersom barnens fysiska och mentala mognad har kommit olika långt går det inte att så tidigt avgöra hur de kommer att utvecklas. Uttagning till musikklasser görs på 9-åringar med ett 10 minuter långt prov i förkylningstider, skriver en förälder.

Eftersom barnens fysiska och mentala mognad har kommit olika långt går det inte att så tidigt avgöra hur de kommer att utvecklas. Uttagning till musikklasser görs på 9-åringar med ett 10 minuter långt prov i förkylningstider, skriver en förälder.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2023-05-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En 12-åring kan öka sina chanser att få gå i en studiemotiverad klass genom ett kort färdighetsprov till en högstadieprofil, samtidigt som vi tycker att det är för tidigt att selektera på skolbetyg. Till höstterminen 2019 antogs 39 procent av barnen från Ekängen/Tallboda till en profil, 1 procent av barnen från Skäggetorp. Det berodde delvis på färre sökande från Skäggetorp, men också på att hälften av de sökande från Ekängen/Tallboda erbjöds en plats men bara var tionde från Skäggetorp. Med profilklasserna uppstår även annan typ av segregation. De flesta klasserna har rejält skev könsfördelning. Dessutom splittras barnen efter intresse – kultur i kvarteren runt norra innerstan, sport runt Stångebro.

Av de barn som antogs till profilklass var 50 procent fler födda under årets första hälft än under den andra. Uttagstesten görs på 12-åringar, en ålder då Riksidrottsförbundet avråder från selektering. Eftersom barnens fysiska och mentala mognad har kommit olika långt går det inte att så tidigt avgöra hur de kommer att utvecklas. Uttagning till musikklasser görs på 9-åringar med ett 10 minuter långt prov i förkylningstider.

Hur går det för barnen som inte går profilklass? För tjejen som simmar 5 gånger i veckan när träningskompisarna får en plats men inte hon? För innebandylaget när hälften börjar på Arenaskolan? Det har skrivits mycket om musikklassernas viktiga sammanhållning. Ett ”vi” riskerar dock att skapa ett ”dom”, vilket unga musikanter som inte går i musikklass kan få känna av. Barn behöver röra sig mer än i dag, men var det verkligen tänkt att möjligheten till fler idrottstimmar bara skulle gälla barnen med bäst fysik?

Mitt stora intresse under uppväxten var musik. Trots att ingen i kompisgänget gick i musikklass kom flera in på musikhögskolan och jobbar i dag som professionella musiker. Det var förstås de fantastiska musikskolornas förtjänst. Under glansdagarna på 80- och 90-talet åkte duktiga musiker ut till barnen i deras närområde. Det spelades i klassrum, skolmatsalar och uppehållsrum runtom i landet. Med både skola och musikskola en cykeltur bort fanns mycket tid till egen övning på kammaren och ett sug att få ägna oss åt musik när skoldagen var slut – oerhört viktigt för att bli en duktig musiker.

Om vi vill ge barnen chans att lyckas borde vi förbättra deras möjligheter att hänge sig åt sina stora intressen på fritiden snarare än att låta skolan ta över rollen. Större geografisk spridning av såväl idrottslokaler, gymnasieskolor som Kulturskolans undervisning hade varit jättebra.