Heja er personal som törs säga ifrån

I Corren har det varit flera artiklar om vården på Valla park. Bra Frida Glenning att du skriver om det och heja er personal som vågar säga ifrån.

Attendo Valla Park Linköping Äldreboende

Attendo Valla Park Linköping Äldreboende

Foto: Frida Glenning Ströberg

Insändare2022-07-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara anhörig och försöka få sin röst hörd är svårt. När man pratar med chefen på plats och personal så låter det så bra. Klart att de ska ta tag i våra önskemål. Jo, det låter bra att säga, men gör gärna som ni säger. Någonting skaver. 

Vi anhöriga har inga höga krav. Det vi önskar är enbart sådant som gör att vår älskade anhörig är trygg, ren, mätt och en del i gemenskapen. Portionerna som delas ut är väldigt små, en del äldre äter mindre det vet vi, men alla gör inte det. De kanske inte heller riktigt kan påtala själva att de inte blir mätta. 

Ofta när man kommer på besök får man inte ens ett hej från personalen. Allt för ofta sitter en eller flera personal med privata mobiler i handen och scrollar utan att ens lyfta blicken. Man vet inte heller tyvärr om alla förstår svenska då informationen man lämnar via telefonen eller på plats inte verkar gå fram. För inte struntar man i vad som ska framföras? 

Städningen av rummen är ett helt annat kapitel. Vår anhörig betalar för omsorg och städ, men får inte tillräckligt av den varan. Inte kan det vara meningen att de ska betala för det och att vi anhöriga ska sköta den? 

Personalen är trevlig att prata med men det är ju inte vi som ska ha den omsorgen utan de som bor på Valla park. En tydlig ledning med stöd gör att personalen orkar ge mer till de boende. Man måste mer än våga ställa frågan om varför så många väljer att sluta. Kanske dags att gå ett snäpp högre på stegen och kolla hur det sköts. 

Valla park med sitt läge och lokaler skulle kunna vara ett mycket väl fungerande boende om alla bara fick möjligheten att utvecklas. Ta det stora rummet på avdelningarna 5 och 6 som exempel. Sätt på tv:n på dagarna. Ställ fram lite frukt och nåt gott att dricka. Hjälp de in som inte hittar eller kan själva. Det finns så mycket på tv:n som skulle passa dem att lyssna och titta på. De skulle slippa sitta ensamma vid köksbordet eller inne i sina lägenheter. Att få vara tillsammans med någon är väl ändå den bästa tillvaron. 

Så stå på er ni personal som skrivit till kommunen. Vi är många anhöriga bakom er som också kräver en förändring. Annars blir alternativet att byta boende för vår anhörig. Ett värdigt slut på livet vill vi väl alla ha?