Se hästar som individer med rättigheter – inte varor

Hästar utsätts för stress, press och ibland även skada på grund av de krav tävlingar ställer på dem, skriver insändarskribenten.

Genom att främja en livsstil som inte exploaterar djur, kan vi bidra till att minska efterfrågan på industrier och praktiker som kompromissar djurens välbefinnande, skriver insändarskribenten.

Genom att främja en livsstil som inte exploaterar djur, kan vi bidra till att minska efterfrågan på industrier och praktiker som kompromissar djurens välbefinnande, skriver insändarskribenten.

Foto: Michael Probst

Insändare2024-07-13 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Nya spelskatten skadar hästnäringen" (9/7):

Såsom dagens samhälle är uppbyggt anses så klart hästnäringen nödvändig för Sveriges ekonomi och genererar många arbetstillfällen. Men det är av största vikt att vi löpande granskar de etiska aspekterna i de industrisektorer som involverar icke mänskliga djur. Inom hästnäringen, särskilt i sporter som ridsport och trav, finns det etiska problem gällande djurens välfärd. Hästar inom dessa områden utsätts för stress, press och ibland även skada på grund av de krav tävlingar och träning ställer på dem. 

Med en djurrättsbaserad synvinkel ses hästar som individuella varelser med egna rättigheter, inte som varor eller redskap för att generera ekonomisk vinst, trots att dagens svenska lagstiftning är tandlös när det berör våra medvarelser. Läs på om nödvändigheten att föra in icke mänskliga djurs rättigheter i lagboken. Genom att främja en livsstil som inte exploaterar djur, kan vi bidra till att minska efterfrågan på industrier och praktiker som kompromissar djurens välbefinnande.

Samhälleligt kan man istället söka ekonomisk vinst och skapa arbetstillfällen genom plantbaserade industrier och tjänster, som är hållbara såväl etiskt som miljömässigt. Hela samhällen kan dra nytta av den ökande marknaden för animaliefria produkter, vilket sätter djurvänliga etiska principer i förarsätet samtidigt som man skapar ekonomiska möjligheter! 

Låt oss börja med att, likt Danmark, upprätthålla en konkret handlingsplan för en övergång till växtbaserad matproduktion.