Har Linköpings kommun satsat skattepengar på börsen?

Jag undrar om det är sant att Linköpings kommun satsat pengar på börsen med kommuninvånarnas skattepengar? Är det sant att kommunen också har förlorat flera miljarder på börsen, undrar insändarskribenten.

Linköpings kommun ska inte leka med invånarnas surt förvärvade pengar på en osäker aktiemarknad, menar insändarskribenten.

Linköpings kommun ska inte leka med invånarnas surt förvärvade pengar på en osäker aktiemarknad, menar insändarskribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2022-11-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kan det vara så att till exempel Tekniska verken som ägs av Linköpings kommun har gjort miljardvinster och dessa överskott har förts över till kommunens kassa och att kommunen våghalsigt satsat dessa pengar på, en som vi vet, aktiemarknad som kan gå upp och ner – och nu mest ner!

Det kan naturligtvis vara frestande att satsa pengar på en aktiemarknad när man tittar ett antal år bakåt i tiden där aktier varit en lönsam affär. Men nu senaste året har aktierna sjunkit med omkring 30 procent och då har kommunen förlorat pengar i motsvarande grad.

Kommunen har sin kärnverksamhet i vård, skola och omsorg. Utöver detta äger kommunen bostäder, till exempel Stångåstaden, Tekniska verken och så vidare.

Jag anser att de medel som kommunen gör överskott på ska in i verksamheten för att bygga bättre skolor, förbättra åldringsvården, hantera sina bostäder på bästa sätt och så vidare. Inte att leka med kommuninvånarnas surt förvärvade pengar på en osäker aktiemarknad.

Sedan kan man fundera på om kommunen ska äga bostäder som till exempel Stångåstaden, Tekniska verken och så vidare. Nästa steg kan vara att öppna en bilhall, affärer för kläder, skor och så vidare.

Kommunen kommer säkert att svara att det är de olika bolagen som har ansvar för sin specifika verksamheter och att man därmed kan leka på börsen. 

"Aktieundran!"

Svar från Linköpings kommun:

Linköpings kommun har i nuläget två placeringsportföljer.
Den ena; pensionsmedelplaceringar på cirka 2 miljarder kronor är till för framtida pensionsutbetalningar då kommunen har ett förmånsbestämt pensionsåtagande. Kommunen har från år 1997 satt av särskilda medel för att täcka en del av de framtida pensionsutbetalningar som tjänades in före 1998. Pensionsmedelsportföljen består i dagsläget av 65 procent räntebärande tillgångar och resterande är placerade i aktiefonder, både svenska och utländska fonder. I portföljen finns inga direktplacerade aktier. Pensionsmedelplaceringarna har de senaste 5 åren ökat i värde med 300 miljoner kronor.

Den andra placeringsdelen är den så kallade Portföljen för långsiktiga placeringar som uppkom när Linköpings Stadshus AB köpte aktierna i kommunens dotterbolag. Kommunen fick då 5,5 miljarder kronor att placera. Denna placering har växt till 7,4 miljarder kronor per den sista augusti i år. Värdeökningen är således 1,9 miljarder kronor. Här är fördelningen 72 procent av medlen placerade i räntebärande tillgångar och resterande är placerade i aktiefonder, både svenska och utländska. Inga direktplacerade aktier.

Avkastningen har under åren finansierat en del av kommunens verksamhet.

Sofie Moosberg, finanschef, Linköpings kommun

Petter Skogö, enhetschef, ekonomistaben, Linköpings kommun