Har inte missbrukare rätt till samma äldrevård?

På vilket annat boende för äldre gör man likadant, skriver en anhörig till en boende på Augustbergsgården i Tannefors.

På Augustbergsgårdens stödboende erbjuds en trygg och stabil miljö för personer med behov av stöd i att hantera, minska och minimera sitt skadliga bruk och beroende, skriver Angelica Freeman, avdelningschef vid socialförvaltningen, Linköpings kommun.

På Augustbergsgårdens stödboende erbjuds en trygg och stabil miljö för personer med behov av stöd i att hantera, minska och minimera sitt skadliga bruk och beroende, skriver Angelica Freeman, avdelningschef vid socialförvaltningen, Linköpings kommun.

Foto: Corren

Insändare2024-10-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så här beskriver Linköpings kommun Augustbergsgården på sin hemsida: 

"Ett boende för äldre män och kvinnor med missbruksproblem som har behov av stöd, hjälp och omvårdnad. Verksamheten erbjuder ett permanent vårdboende med omsorg och stöd dygnet runt. I boendet finns 11 platser. Det är ett särskilt boende vilket innebär att den enskilde betalar vårdavgift till kommunen." 

Nu inför en ny upphandling avser Linköpings kommun att ta bort hälso- och sjukvårdsansvar och kvarboendeprincipen enligt det nya avtalet. På vilket annat boende för äldre gör man likadant? Ska inte alla invånare i Linköpings kommun få lika vård under samma förutsättningar? Eller räknas inte missbrukare till den gruppen?

"Besviken anhörig"

Svar från Linköpings kommun:

Målsättningen för Linköpings kommun är att varje person ska ha möjlighet att leva ett värdigt och självständigt liv och träna den egna förmågan att utföra dagliga aktiviteter i möjligaste mån. På Augustbergsgårdens stödboende erbjuds en trygg och stabil miljö för personer med behov av stöd i att hantera, minska och minimera sitt skadliga bruk och beroende.

Personens ålder är inte ett hinder för att få stöd. Ambitionen är att säkerställa att boendeinsatser för målgrupper inom beroende och socialpsykiatri bidrar till självständighet, oavsett ålder. Samtidigt vill vi understryka att alla stödinsatser utformas individuellt och med fokus på att stärka den enskildes självständighet för att på sikt kunna flytta till ett mer självständigt boende. Så länge det finns behov av insatsen har man rätt att bo kvar. 

Om en person som bor på ett stödboende behöver hälso- och sjukvård och kan ta sig till sin vårdcentral eller en öppenvårdsmottagning, kommer den enskilde att få sin vård där. Detta, oavsett vilken målgrupp eller ålder de personerna är i. Om läkare eller annan legitimerad vårdpersonal bedömer att den enskilde behöver hemsjukvård eller hemrehabilitering får den enskilde vård av den utförare som ansvarar för hemsjukvård i området där stödboendet finns. Bedömer en handläggare från Linköpings kommun att det finns behov av särskilt boende (vårdbostad) på grund av omfattande fysiska omvårdnadsbehov, kommer detta att hanteras inom kommunens organisation.

Angelica Freeman, avdelningschef avdelning vuxna, socialförvaltningen, Linköpings kommun