Har inte alla Linköpingsbor mänskliga rättigheter?

En sann beskrivning är att det inte finns en enda akut boendeplats för personer i behov av hemtjänst, personlig assistans med mera, skriver en Linköpingsbo.

Detta är inte värdigt någon människa och absolut inte i Linköping där miljonerna flödar in i överskott år efter år, menar insändarskribenten.

Detta är inte värdigt någon människa och absolut inte i Linköping där miljonerna flödar in i överskott år efter år, menar insändarskribenten.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2024-08-29 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I FN-konventionen om mänskliga rättigheter framgår av artikel 7 att: alla är lika inför lagen och är berättigade till samma skydd av lagen utan diskriminering av något slag. Alla är berättigade till samma skydd mot alla former av diskriminering som strider mot denna förklaring och mot varje anstiftan till sådan diskriminering. 

I artikel 25 punkt 1 anges att: var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll. 

I Linköpings kommun gäller inte detta enligt socialförvaltningen. En sann beskrivning är att det inte finns en enda akut boendeplats för personer i behov av hemtjänst, personlig assistans med mera. Inga akutboenden är tillgängliga för kommuninvånare som har behov av stöd i sin dagliga livsföring. Dessa personer är anvisade att bo utomhus. 

Djupt oroande och beklagligt att människor som till exempel genom brand, vattenskada eller andra oförutsedda händelser inte kan få tak över huvudet. Detta är inte värdigt någon människa och absolut inte i Linköping där miljonerna flödar in i överskott år efter år.

I kommunens årsredovisning för 2023 läser vi att kommunens överskott landade på 370 mnkr, vilket förstås väcker frågor hos kommuninvånare och i verksamheter som upplever en ansträngd ekonomisk situation. Därför är det viktigt att påminna om att överskottet till stor del rör tillfälliga intäkter som inte kan användas för att långsiktigt finansiera välfärden. 

Kommunens funktionshinderpolitiska program som är antaget av kommunfullmäktige anger att: Funktionhindersperspektivet måste finnas med från början och inom alla politikområden. I detta funktionshinderpolitiska program formuleras därför inriktningar för arbetet att försvara och utveckla rätten till ett bra bemötande, kommunikation och demokratiskt deltagande, arbete, kultur och fritid, utbildning, tillgänglig miljö, samt omsorg och hälsa. Ansvaret för detta vilar på kommunens nämnder, styrelser och bolag både enskilt och tillsammans. 

Alla dessa vackra ord bidrar inte till "Linköping – där idéer blir verklighet"! Hoppas våra ledande politiker öppnar upp sina hem för personer med funktionsnedsättning när kommunen inte har tak över huvudet.

Fotnot. Linköpings kommun har avböjt att kommentera insändaren.