Julgranar flyger runt i väntan på att hämtas

Jag önskar att Tekniska verken kunde minska spannet på upphämtning av julgranar. Gärna till ett par dagar, skriver en Linköpingsbo.

Min gran väntar på upphämtning – i 4 veckor. Först upprätt vid staketet, skriver en villaägare.

Min gran väntar på upphämtning – i 4 veckor. Först upprätt vid staketet, skriver en villaägare.

Foto: Läsarbild

Insändare2024-02-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tekniska verken hämtar våra gamla julgranar gratis. Det är en stor och fin service. Problemet är att de inte kan säga när mellan 22 januari och 16 februari som de kommer. Det är fyra veckor! Under den tiden måste julgranen ligga synlig vid vägen. Och fri från snö. Vilket inte har varit lätt i denna veckas väder.

I flera år har jag provat detta. Och varje år rullar granen omkring och blåser ut på gatan eller in till grannen. Jag önskar att de kunde minska spannet, gärna till ett par dagar. Så slapp man ha sin gran som blåser runt så länge. 

Lasse på IDA

Svar från Tekniska verken:

Hej! Vi förstår att det kan vara svårt att hålla koll på sin gran utomhus under en längre period. Anledningen till att vi behöver en längre period för att hämta julgranarna är att de hämtas med en separat sopbil som ska täcka beställningar från hela kommunen. Vi har tyvärr inte kapacitet att köra fler sopbilar för att hämta julgranar, då övriga bilar behövs för den ordinarie tömningen av soptunnor med mat- och restavfall. 

Granarna hämtas med en separat insamlingstur som ruttoptimeras efter beställningarna kommit in till oss. För att hämta alla julgransbeställningar i hela kommunen behövs en period på cirka en månad, där vi även tar höjd för till exempel sjukdom och andra oförutsägbara förhinder. 

Johan Borg, affärsenhetschef hushållsavfall, Tekniska verken

Därefter ute på gatan. "Jag fick pulsa ut i snön för att rädda granen."
Därefter ute på gatan. "Jag fick pulsa ut i snön för att rädda granen."