Vi sägs just nu vara beredda att offra mycket för att minska virusspridningen. Vi går med på kraftiga förändringar för att övervinna ett hot, bara för att vi ser effekten direkt och vet att sedan blir allt som vanligt.
”Dessvärre” menar vissa att det är handlingskraft och uppoffring som behövs även i klimatarbetet. Men Corren tycker att klimatpåverkan kan vi ha i bakhuvudet och ta hänsyn till den ”när det är relevant”. Vi ska inte ”panikartat ställa in alla flygresor”, vi måste först se till ”mer direkta och konkreta faktorer” än ett ”mindre omedelbart klimathot”, som inte är ”en akut uppblossande kris”.
Är den globala uppvärmningen inte ett omedelbart klimathot och en akut kris? Vi vet att coronaviruset kommer, som annan influensa, att döda några av de äldsta och sjukaste i förtid. Men den globala uppvärmningen, får vi inte stopp på den i tid så blir inget som vanligt igen, den kan utrota hela mänskligheten.
Skulle det vara viktigare att vi får flyga på våra vanliga Thailand-resor än att stoppa den globala uppvärmningen? Är det inte relevant att då beakta klimatpåverkan?
Handlingskraft och uppoffring är precis vad vi har sett för lite av. Men vi ser i dagarna att de flesta flygresorna plötsligt inte är så nödvändiga, när det kommer till kritan. Det mesta flygandet är nöjesflygningar, som nu ersätts med andra nöjen, och till och med affärsresor visar sig nu kunna ersättas, till exempel med telefon- eller videokonferenser.
Kanske är det möjligt att fortsätta med det även när coronakrisen är över?
Sven Lundberg
Svar:
Det är ett faktum att konsekvenserna av coronaviruset är långt mer omedelbara än konsekvenserna av den globala uppvärmningen – även om båda är allvarliga.
Poängen som framförs i ledaren är ju att betydligt fler människor är beredda att vidta drastiska åtgärder vid omedelbara och tillfälliga problem. Omställningen för att minska klimatpåverkan, däremot, är permanent och måste därför ge utrymme för människor att göra vad de vill med sina liv.
Med krav på alltför drastiska uppoffringar kommer alldeles för få att vilja anstränga sig, och då kommer vi inte att uppnå en tillräcklig omställning.
Agnes Karnatz, Svenska Nyhetsbyrån