Handelsanställda har svårt att försörja sig

Nya LAS-skrivningen kom 2022 där anges att anställningsavtal avser heltid, om inte något annat har avtalats. Men hur ser det ut i dag, skriver ett fackombud och butiksmedarbetare.

Vi förväntas jobba mer och mer – men den ekonomiska ovissheten i nuläget, den slår hårt mot både den enskilde individen och samhället i stort, menar insändarskribenten.

Vi förväntas jobba mer och mer – men den ekonomiska ovissheten i nuläget, den slår hårt mot både den enskilde individen och samhället i stort, menar insändarskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2024-10-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Andelen butiksanställda som jobbar deltid har ökat kraftigt under de senaste trettio åren enligt Handels rapporter. Bara 30 procent av de anställda har heltidskontrakt i dag, jämfört med 44 procent år 1990.

Detta medför att en anställd inom handeln får det oerhört svårt att försörja sig på sin anställning. Många, inte minst LO-förbundens medlemmar, har just nu en extremt pressad ekonomi. Många lever utan marginaler. Boendekostnader och fortsatt höga matpriser gröper stora hål i medlemmarnas plånböcker.

Dessutom innebär en ofrivillig deltidsanställning en bristfällig fritid för den anställde för att man heller inte är helt ledig när man inte arbetar, för att man alltid väntar på möjligheten till ett extra arbetspass.

Den genomsnittliga detaljhandelsarbetaren har alltså en anställning där hon, för det är det oftast en hon, som hon inte kan försörja sig på, hon är heller inte ledig när hon inte arbetar och detta skapar en livssituation där hon inte vet ifall lönen räcker till hyran varje månad. 

Dessutom innebär detta att man utestängs från mycket i samhället till exempel möjligheten att låna pengar. Branschen skapar därmed arbetstagare som inte är arbetslösa men som dras med samma problem och bekymmer som om de vore arbetslösa.

Den enkla lösningen på detta problem är så klart att om fler som vill fick möjligheten att jobba heltid då skulle detta lösa sig relativt snabbt.

Varför? Det är bra för samhället, det är bra för individen. Vi förväntas jobba mer och mer – men den ekonomiska ovissheten i nuläget, den slår hårt mot både den enskilde individen och samhället i stort. Vi i Handels anser att det är dags att byta kurs, annars får vi ännu större problem i framtiden. Vi behöver stärka branschens rykte, vi behöver se till att arbetsgivarna tar sitt ansvar och stärker arbetstagarnas möjligheter till självförsörjning. Det kommer fortsatt finnas arbetstagare som vill jobba deltid, så den flexibiliteten försvinner inte.

Varför erbjuds vi inte möjligheten att försörja oss själva? Vi tar vårt ansvar, det är dags att branschen gör detsamma.