Få platser är så olämpliga för gruvbrytning som Norra Kärr

Planerna på gruvverksamhet vid Vättern borde ha avskrivits redan från början, skriver insändarskribenten.

Det ska nu vara möjligt att få ensamrätt i området utan att först ha skriftligt på att Natura 2000-området Vättern inte påverkas, skriver insändarskribenten.

Det ska nu vara möjligt att få ensamrätt i området utan att först ha skriftligt på att Natura 2000-området Vättern inte påverkas, skriver insändarskribenten.

Foto: Katarina Hydén

Insändare2024-07-11 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kanadensiska gruvbolaget ansöker återigen om bearbetningskoncession, det vill säga ensamrätt att exploatera Norra Kärr alldeles intill Vättern. 2016 tog det stopp förra gången då Natura 2000-tillstånd saknades. Under de åtta år som gått har bolaget inte kunnat få fram den miljökonsekvensbeskrivning som krävts. Men nu har regeringen med stöd av SD ändrat lagen. Det ska nu vara möjligt att få ensamrätt i området utan att först ha skriftligt på att Natura 2000-området Vättern inte påverkas.

Men detta hjälper inte bolaget. Det står i minerallagen att bearbetningskoncession ”ska meddelas om en fyndighets belägenhet och art inte gör det olämpligt att sökanden får den begärda koncessionen.” 

Det finns få platser som är så olämpliga för gruvbrytning som Norra Kärr. Det är därför onödigt att bolaget nu ännu en gång satsar pengar och tid på denna process. Myndigheterna bör vara tydliga med att gruvbrytning i omedelbar närhet till en dricksvattentäkt för 300 000 människor inte kommer att kunna tillåtas. Särskilt som Vättern, som skulle tvingas ta emot läckage från gruvområdet, är ett unikt och känsligt ekosystem, skyddat enligt EU:s direktiv angående både vatten och habitat för bevarande av speciella växter och djur.

Motståndet mot en gruva i Norra Kärr har fördjupats. Idag finns en stor enighet om att gruvprojektet är för riskfyllt. Att skapa ett enormt stort och djupt avgrundshål uppe på Vätterbranterna, att krossa berget och mala det till sand och sedan lägga upp i väldiga avfallshögar intill hålet, är och förblir ett projekt som kommer att möta ett allt hårdare motstånd. Inte minst med tanke på de klimatförändringar som pågår och som kan leda till skyfall i form av både 100-års-och 1 000-års regn i området. Vi minns Stavabäcken!

Planerna på gruvverksamhet invid Vättern borde ha avskrivits redan från början men bör nu snarast överges. Norra Kärr är och förblir en olämplig plats för gruvbrytning. Sällsynta jordartsmetaller kan i stället utvinnas ur gammalt gruvavfall och kravet på återvinning ökar. Dessutom finns minst tre andra gruvprojekt i Norden som är betydligt mer genomarbetade och seriösa. Norra Kärr-projektet är både onödigt och alltför riskfyllt.