Gratis utkörning – vem kan livnära sig på det?

Vi lever i en tid där allt blir mer tillgängligt. Affärer som knappt stänger och mat som levereras utanför din dörr. Det sker på bekostnad av att någon får arbeta på kvällen, skriver LO-facken i Östergötland.

Det spelar ingen roll om det är matbud, taxichaufförer, snickare, asfaltsläggare eller bärplockare. Är tjänsten för billig är det alltid någon annan som får betala, menar insändarskribenterna.

Det spelar ingen roll om det är matbud, taxichaufförer, snickare, asfaltsläggare eller bärplockare. Är tjänsten för billig är det alltid någon annan som får betala, menar insändarskribenterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-09-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det vore okej med schyssta arbetsvillkor och en skälig lön. Ofta ser vi motsatsen.

”Gratis utkörning” står det i appen för mat. Men vem skulle köra ut något gratis borde du fråga dig? Vem kan livnära sig med det som yrke? Ingen, så klart. Likväl basuneras budskapet ofta ut.

Hur ser verkligheten ut? I dag ser vi hur matbud livligt trafikerar våra städer. Men kikar vi närmare ser vi usla arbetsvillkor, ingen trygghet och skamlig ersättning. Vi ser parkeringar utanför hyreshus där det kan stå många mopeder, cyklar eller bilar med samma logotyp som apparna.

Många av de som kör ut maten är så fattiga att de inte kan bo i egen bostad. Kanske bor de inte ens i Sverige. Språket kan de sällan.

Något familjeliv ser vi inte skymten av. Rapporterna om usla ersättningar kablas ut återkommande. Men vem bryr sig? Maten står snart på bordet.

Som fackliga arbetar vi ständigt för bättre arbetsvillkor. Men det är svårt att organisera de som knappt något har. Än svårare organisera den som riskerar att förlora det den har som facklig företrädare. LO:s förbund har trots detta lyckats skriva kollektivavtal med några firmor.

Snart har samma firma färre anställda. Men en ”underleverantör” som kan utföra tjänsten billigare, utan kollektivavtal och usla villkor igen. Ofta kopplad till organiserad kriminalitet. Du ser ingen skillnad, samma logotypen som appen.

Ska det vara så i Sverige 2023? Det här påminner mer om 1800-talets livegna. Innan arbetare organiserade sig och tillsammans krävde schyssta arbetsvillkor och ett socialt skyddsnät. Det vi kallar välfärd.

Detta är oacceptabelt och borde fått ett slut för länge sedan. Det spelar ingen roll om det är matbud, taxichaufförer, snickare, asfaltsläggare eller bärplockare. Är tjänsten för billig – så är det alltid någon annan som får betala.

Till sist måste du som restaurangägare se till att de som kör ut din mat har en lön att leva på.

Till sist ska du som driver en affär förstå vilka som kör ut dina varor – och ta ansvar för det.

Till sist är det du som medmänniska som måste ställa krav på vilka du ger dina pengar.

Vi ska inte ha några slavar i Sverige. Vi ska inte ha människor som exploateras.

Vi ska ha trygga anställningar med skäliga löner. Det är år 2023. Du kan göra skillnad!