Gör siloområdet till ett kulturkvarter

Diverse verksamheter kan vi ge plats åt, skriver insändarskribenten.

Diverse verksamheter kan vi ge plats åt, skriver insändarskribenten.

Foto: Katarina Hydén/arkiv

Insändare2023-07-31 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett kulturkvarter föreslår jag kunde skapas på siloområdet. Diverse verksamheter kan vi ge plats åt. Hotell och restaurang med salong för fester exempelvis bröllop, café och konditori, teater, konsertsal, konsthall, fjärilshus för våra utdöende fjärilar, med mera. Sammanknutet av vackert utsmyckande promenadstråk till en harmonisk helhet. Viktigt är att försöka hålla låg profil på byggnaderna så att slottet kan flöda i ljus och stråla i pampighet. Tryck ut och dekorera området i ytterkanterna med parkeringsplatser. 

Jag önskar att vi hade kvar Dramatens räls (jag vet inget om dess öde). I så fall föreslår jag att den läggs ut och binder ihop hela staden från Östenssons till Motala tullen, förbi ladorna och den vackra ännu fungerande lokverkstaden. Den kan ta en runda genom Asylens park, förbi biblioteket och höra en röst som berättar något om Vadstenabornas viktigaste födkrok i forna dagar, mentalvården. 

På Stora torget med dess vackra bågar skulle jag vilja skapa det fjärilshus som jag tidigare talat om och som jag tycker är viktigt i en tid då fjärilarna håller på att utrotas. Men det krävs en ytterligare bågkonstruktion. 

Slutstationen är alltså Motala tullen men först har man gjort ett stickspråk till Birgitta-området. Resan är naturligtvis gratis och bör löpa hela dagen. Biltrafiken kan på så sätt minskas i innerstaden.