Gör om trafikreglerna vid Brokindsleden

En sammanvävning vid Brokindsleden skulle få ner hastigheten, skriver en förare.

I samband med fortsatt utbyggnad av kvarteren kring Tinnerbäcksbadet finns behov av att se över denna ganska komplicerade trafikmiljö. Men det finns inga beslut än kring huruvida det kommer ske någon ombyggnation eller inte, skriver enhetschefen för stadsmiljöavdelningen.

I samband med fortsatt utbyggnad av kvarteren kring Tinnerbäcksbadet finns behov av att se över denna ganska komplicerade trafikmiljö. Men det finns inga beslut än kring huruvida det kommer ske någon ombyggnation eller inte, skriver enhetschefen för stadsmiljöavdelningen.

Foto: Arkivbild

Insändare2024-02-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag åker dagligen där Vistvägen och Brokindsleden möts. Denna trafikplats byggdes för många år sedan och det har hänt en del i trafiken sedan dess.

Det är dags att göra om reglerna här. Ändra till sammanvävning – den vita trafikskylten med två röda pilar som går ihop till en. Detta för att väldigt få på just Brokindsleden kör 40 km/tim där fälten går ihop. Förarna på Brokindsleden bara förutsätter att bilisterna på Vistvägen ser dem.

Vi skulle få ner hastigheten och göra denna trafikplats bättre. 

Det skulle vara roligt att få svar från någon ansvarig. 

"Inge Vidare"

Svar från Linköpings kommun:

Tack för att du engagerar dig för en säker trafikmiljö.

I dag är det väjningsplikt för de som kommer uppifrån Vistvägen och antingen ska fortsätta rakt fram på Lasarettsgatan eller byta fil och svänga höger in på Hamngatan. Om det är mycket trafik på Brokindsleden kan man behöva stanna till vid väjningslinjen på Vistvägen, strax innan filerna möts. Från Brokindsleden går båda körfälten in mot Hamngatan, så om man vill fortsätta rakt fram mot Lasarettsgatan behöver man byta körfält och har då alltså företräde.

Sammanvävning som du föreslår, används främst när två filer blir en. Men här är det alltså inte en sådan situation, utan alla fyra filer fortsätter framåt. Oavsett om man kommer på Brokindsleden eller Vistvägen kan man behöva byta fil och därför är det viktigt att hålla låg hastighet.

I samband med fortsatt utbyggnad av kvarteren kring Tinnerbäcksbadet finns behov av att se över denna ganska komplicerade trafikmiljö. Men det finns inga beslut än kring huruvida det kommer ske någon ombyggnation eller inte. Utifrån din och även vår upplevelse att hastigheten på Brokindsleden inte alltid efterlevs kommer vi dock att säkerställa att hastighetsskylten för 40 km/h sitter korrekt placerad i förhållande till korsningarna.

Om du har fortsatta synpunkter eller funderingar är du varmt välkommen att dela dem med oss genom vårt formulär Felanmälan och synpunkter – trafik, gata och park som du hittar på www.linkoping.se/kontakt.

Elisabeth Lundqvist, enhetschef för stadsmiljöavdelningen i Linköpings kommun