Gör något åt hyrläkarsystemet

Systemet med hyrläkare dränerar vården på resurser, menar skribenten.

Systemet med hyrläkare dränerar vården på resurser, menar skribenten.

Foto: isabell Höjman/TT

Insändare2018-10-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Systemet är ifrågasatt sedan länge", 15/10.

Håller med anestesiöverläkare Bror Gårdelöf om att skattebetalarna är villiga att finansiera en högklassig sjukvård och att svensk sjukvård håller mycket hög klass. Att hyrsystemet sedan länge är ifrågasatt. Men ingen gör nåt. Inte för sent ännu. Politiker med rätt inställning måste kunna sätta fart.

Landstingen verkar huka. Har inget starkt att sätta emot är uppenbart. En stor politisk fråga där något/några partier inte haft ork/mod att göra nåt. Andra inte vill göra nåt.

Mitt inlägg handlar om att använda pengarna på ett så bra sätt för alla som behöver vård. Varför då låta många miljoner gå till ännu friska (antar jag) som bara tackar och tar emot.

Svårt att få fram siffror hur mycket pengar det handlar om. 3,6 procent av sjukvårdsbudgeten är en siffra. I mars 2018 skriver Läkartidningen (googlat) att kostnaden för hyrpersonal (inklusive sjuksköterskekåren) är över fem miljarder för 2017. Kostnaden för inhyrda läkare då 71 procent. Vill inte diskutera exakta siffror utan framhålla storleken på pengarna som kan användas på ett för medborgarna bättre sätt. Hundratals miljoner?

Ett dyrt pris för känslan: ”Skall jag behandlas som skit av arbetsgivaren, skall jag i alla fall se till att ta ordentligt betalt” ...

Min poäng är att tackla frågan utifrån begreppet monopol, som det är om du frågar mig. En part köper och säljer alla tillgängliga legitimerade läkare utan konkurrens.

Då kan det väl inte vara så svårt för ett politiskt parti som vill driva frågan till lagstiftning och frigöra fler hundra miljoner?

Samtidigt tror jag det finns kloka människor som både kan och har ork att gemensamt med läkarkåren, politiker med flera, se över och förbättra den kolossala sjukvårdsorganisationen. Varför inte titta på Hans Roslings 80/20 för stora komplicerade frågor?

Lars-Inge Larsson